Η Intralot και το καμπανάκι μιας «λεπτομέρειας»

Η Intralot και το καμπανάκι μιας «λεπτομέρειας»

Ήρθε η ώρα της κρίσεως; Μετά από ένα σερί αρνητικών ειδήσεων για την Intralot, την άλλοτε ναυαρχίδα των επιχειρήσεων του Σωκράτη Κόκκαλη, μια «λεπτομέρεια» που ανακοινώθηκε από την εταιρεία, ίσως να είναι η θρυαλλίδα ακόμη πιο δυσάρεστων εξελίξεων. Εξελίξεων τις οποίες εδώ και καιρό αναμένει η αγορά, για μία εταιρεία, τα μαθηματικά της οποίας, είναι εξαιρετικά δύσκολα, ενώ ο ιδρυτής της, έχει αποχωρήσει από το (ενεργό) προσκήνιο…

Η λεπτομέρεια «κρύβεται» στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης της Intralot για τις επιπτώσεις που θα έχει στην εταιρεία και στην ευρύτερη αγορά τυχερών παιγνίων ο κορωνοιός. Στην παράγραφο αναφέρεται: "Παράλληλα, η INTRALOT όρισε πρόσφατα τους Evercore Partners και Allen & Overy, ως χρηματοοικονομικούς και νομικούς συμβούλους αντίστοιχα, για να επανεξετάσουν και να εφαρμόσουν στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για την επιχείρηση. Η διαδικασία στρατηγικής επισκόπησης θα περιλαμβάνει  την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων χρηματοοικονομικών και διαθέσιμων στρατηγικών επιλογών για τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της Εταιρίας, με σκοπό την καλύτερη θέση της Εταιρίας για την αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης στις βασικές αγορές της και τη μεγιστοποίηση της αξίας των ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders). Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρία και οι σύμβουλοι της θα επιδιώξουν να συνεργαστούν άμεσα με τα ενδιαφερόμενα μέρη στον κατάλληλο χρόνο".

Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση στην αγορά. Πίσω από την κομψή διατύπωση, η ανάγνωση «βγάζει» έναν μεγάλο νομικό οίκο, και έναν σύμβουλο ειδικό σε αναδιαρθρώσεις, να εξετάζουν όλες τις διαθέσιμες χρηματοοικονομικές και στρατηγικές επιλογές για την εταιρεία. Μια επιλογή που αφήνει ανοικτά …τα πάντα. Με τα οικονομικά της Intralot να έχουν πληγεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο (και με τελευταίο κεφάλαιο τη μεγάλη «ζημιά» στην Βουλγαρία) το ερώτημα που πλανάται είναι αν για τον όμιλο ανοίγει το «θέμα» των δύο μεγάλων ομολόγων. 

Για την Intralot η εικόνα των τελευταίων αποτελεσμάτων (εννεαμήνου 2019), κατέγραφε ήδη το πρόβλημα ρευστότητας της εταιρείας, καθώς τα έσοδα έπεσαν κατά 6,9% σε ετήσια βάση (στα 555,6 εκατ. ευρώ), τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 19,7% σε ετήσια βάση (στα 78,8 εκατ. Ευρώ)  ενώ ο καθαρός δανεισμός παρέμενε στο εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των 634,0 εκατ. ευρώ.

Ίσως όμως, αυτά να είναι «μικρά» μπροστά στο γεγονός ότι η εταιρεία έχει μπροστά της την αποπληρωμή 750 εκατ. ευρώ, που συνιστούν τα δύο ομολογιακά της δάνεια. Το πρώτο, ύψους 250 εκατ. ευρώ έχει επιτόκιο 6,75% και λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. Ευρώ, έχει κουπόνι 5,25% και λήγει τον Σεπτέμβριο του 2024. Και τα δύο διαπραγματεύονται πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, ενώ κατά περιόδους, το δεύτερο ομόλογο έχει πέσει και κάτω του 50%. Και για τα δύο, δεδομένων των οικονομικών περιστάσεων, η εξόφληση διαμορφώνει ένα περίπλοκο «στοίχημα». Στοίχημα, στο οποίο η πρόσληψη των δύο συμβούλων δίνει νέες και ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ατμόσφαιρα, είναι εδώ και μήνες «βαριά» για τον όμιλο μετά την υποβάθμιση του αξιόχρεού της (μετά τους άλλους οργανισμούς rating) και από την Fitch η οποία κατέγραψε στην ανάλυσή της τόσο το πρόβλημα ρευστότητας όσο και τις μεγάλες δαπάνες για την εξυπηρέτηση του δανεισμού, τις οποίες προσδιόρισε ετησίως σε τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για μία εξέλιξη την οποία ακολούθησε ένα άλλο πλήγμα: η απώλεια κρίσιμων συμβάσεων στη Βουλγαρία, που σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -εννεαμήνου 2019- διαμόρφωναν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων (περί τα 222 εκατ. ευρώ ή περίπου 40% του τζίρου), αλλά και το 24% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, για την Intralot. Πρόκειται για ένα πλήγμα που έχει αλλάξει τα δεδομένα, καθώς στεγνώνει το ταμείο της εισηγμένης από σημαντικά έσοδα, ενώ παράλληλα την φέρνει αντιμέτωπη και με σημαντικό «πρόστιμο» το οποίο υπολογίζεται χονδρικά στα 100 εκατ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, η μετοχή της εταιρείας δέχεται συστηματικά πίεση το τελευταίο διάστημα, έχοντας χάσει από το 2014, περισσότερο από το 90% της αξίας της, με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στο ναδίρ των 23 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για μία «εξίσωση», που όπως παρατηρούν οι αναλυτές, δεν μπορεί να βγάλει λύση. Και ίσως αυτή η αδυναμία, να οδήγησε στην απόφαση του Σωκράτη Κόκκαλη, να εγκαταλείψει πριν μερικές εβδομάδες το «τιμόνι» της εταιρείας, το οποίο είχε αναλάβει σχεδόν ένα χρόνο πριν, στο πλαίσιο μιας μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης. 

Τότε, ο πατριάρχης της Intralot δήλωνε: «Είμαι αισιόδοξος, έπειτα από μερικά χρόνια, που δεν είχα ασχοληθεί με λεπτομέρεια, ανακαλύπτω πλέον κρυφά assets και δυνατότητες για τον Όμιλο». Η αισιοδοξία του, ωστόσο, δεν επιβεβαιώθηκε. Αντίθετα, τα προβλήματα διογκώθηκαν. Και λίγους μήνες αργότερα, ο ίδιος παραδεχόταν πως «κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, προκειμένου να περιορίσουμε την επίδραση της απώλειας συμβολαίων, συνεχίσαμε την εφαρμογή της στρατηγικής μας, που στηρίζεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις: τη μείωση κόστους, την επιδίωξη νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και την εκχώρηση μη στρατηγικών παγίων».

Σήμερα, χωρίς τον Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι, η Intralot, που σημειωτέον δεν έχει παρουσιάσει τα πλήρη αποτελέσματα για το 2019, βρίσκεται μπροστά σε ένα προφανές αδιέξοδο. Η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, ενημερώνει ότι απαντήσεις θα δωθούν κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έτους που επίκειται. Όμως το ερώτημα που παραμένει, είναι ποιες «λύσεις» θα εισηγηθούν οι ειδικοί που μόλις προσλήφθηκαν. Λύσεις για τις οποίες η αγορά φοβάται…