Η Γαλλία «έσωσε» την οικονομία της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο

Η Γαλλία «έσωσε» την οικονομία της Ευρωζώνης το Σεπτέμβριο

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών στο τέλος του τρίτου τριμήνου, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης της νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης PMI (Purchasing Managers Index) υποχώρησε στις 52,6 μονάδες το Σεπτέμβριο από τις 52,9 μονάδες τον Αύγουστο. Ο κλάδος των υπηρεσιών αποδυναμώθηκε, ενώ η μεταποίηση βελτιώθηκε και με τους τρεις δείκτες ωστόσο να διατηρούνται άνω των 50 μονάδων.

Η μείωση του Σεπτεμβρίου φαίνεται πως οφείλεται κυρίως στη Γερμανία, όπου ο τομέας των υπηρεσιών εμφάνισε μετά βίας ανάπτυξη, ενώ η Γαλλία «έσωσε» τα στοιχεία με μια απροσδόκητη ανάκαμψη.

Είναι «σαφές πως η οικονομική ανάκαμψη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και δεν καταφέρνει να επιτύχει πραγματικές αποδόσεις», ανέφερε ο Rob Dobson, οικονομολόγος της Markit στο Λονδίνο. «Η πόρτα παραμένει ανοικτή για τους φορείς χάραξης πολιτικής να παράσχουν περαιτέρω στήριξη αργότερα μέσα στο έτος, αν δουν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται».

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ο PMI έχασε τη δυναμική του αυτό το μήνα. Ο σύνθετος δείκτης μειώθηκε στις 52,7 μονάδες, χαμηλό 16-μηνών, από τις 53,3 μονάδες τον Αύγουστο.

Στη Γαλλία, ο σύνθετος PMI ενισχύθηκε στις 53,3 μονάδες από τις 51,9 τον Αύγουστο, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον πρώτο μήνα έπειτα από πάνω από τέσσερα χρόνια όπου τα μεγέθη της Γαλλίας ξεπερνούν εκείνα της Γερμανίας.