Η… επέλαση της Τέρνα Ενεργειακή στα 10,60 ευρώ στηρίζει το ΧΑ

Η… επέλαση της Τέρνα Ενεργειακή στα 10,60 ευρώ στηρίζει το ΧΑ

Με την Τέρνα Ενεργειακή να αναρριχάται σε νέα υψηλά 13 περίπου ετών και πάνω από τα 10,60 ευρώ με άνοδο άνω του 5%, αποτελώντας το πιο ανθεκτικό blue chips (και) του 2020, το Χ.Α. κρατάει τη ζώνη των 630 – 635 μονάδων, σε μια συνεδρίαση με πολύ μικρό τζίρο αλλά και μοιρασμένα πρόσημα, τόσο στον FTSE 25 όσο και στο σύνολο της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται σε ποσοστό 5,15% έχοντας φτάσει στα 10,62 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από το 2007 και τις ημέρες της εισαγωγής της στο Χ.Α.! Στην ουσία βεβαίως η μετοχή βρίσκεται σε νέα ιστορικά υψηλά, δεδομένου ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει πολλαπλές επιστροφές κεφαλαίου, έχει δώσει μερίσματα κ.λπ.

Η μετοχή σήμερα παίρνει ώθηση και από το εξαιρετικό deal που έκανε ο όμιλος στις ΗΠΑ, όπου πούλησε με καθαρό κέρδος 30 εκατ. δολαρίων το αιολικό πάρκο "Mountain Air" στο Αινταχο των ΗΠΑ, συνολικής ισχύος 138 μεγαβάτ. H συμφωνηθείσα αξία για την πώληση του αιολικού πάρκου στην Innergex Renewable Energy Inc. ανήλθε σε 215 εκατ. δολάρια.

Μια μεγάλη συμφωνία που αποδεικνύει πόσο πετυχημένο ήταν το άνοιγμα της εταιρείας στις ΗΠΑ, χώρα που η εταιρεία έκανε τα πρώτα της βήματα το 2011.

Με τη στήριξη λοιπόν της Τέρνα Ενεργειακή αλλά και της Viohalco που ενισχύεται κατά 3,23% παίρνοντας ώθηση από τη νέα – παγκόσμιου βεληνεκούς – επένδυση της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, ο Γενικός Δείκτης συντηρείται σταθερά πάνω από το κομβικό όριο των 630 μονάδων.

Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από τον εξαιρετικά μικρό τζίρο που είναι ακόμη πιο μειωμένος έναντι των προηγούμενων ημερών, καθώς διαμορφώνεται μόλις στα 22 εκατ. ευρώ, ύστερα από πέντε και πλέον ώρες συνεδρίασης!

Θυμίζουμε ότι είναι σε εξέλιξη η δημόσια προσφορά για την έκδοση του ομολόγου των 320 εκατ. ευρώ από τη Lamda Development, με τους επενδυτές να μπορούν να συμμετέχουν με ομολογίες που αποτιμώνται 1.000 ευρώ εκάστη.

Η αγορά συνεχίζει την κίνηση που έχει όλες τις τελευταίες εβδομάδες σ’ ένα εύρος διακύμανσης 50 μονάδων, μεταξύ των 630 και 680 μονάδων, χωρίς να υπάρχουν οι καταλύτες για να μπορέσει να «ξεκολλήσει» από αυτή τη συσσώρευση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκδοση δύο μεγάλων ομολόγων παίζει σημαντικό ρόλο στο να κατευθυνθεί μέρος της διαθέσιμης ρευστότητας «έξω» από την αγορά, οπότε μένει να δούμε αν προσεχώς θα αλλάξει αυτό. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα η ΓΕΚ Τέρνα ολοκλήρωσε ομολογιακό 500 εκατ. ευρώ, ενώ μαζί με το ομόλογο της Lamda Development το οποίο ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή, θα «σηκωθούν» συνολικά 820 εκατ. ευρώ μέσα σε δύο – τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θετικό για την αγορά να «σηκώνει» τέτοια ομόλογα, που αμφότερα συνδέονται με το μεγαλύτερο project σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως είναι η ανάπλαση του Ελληνικού.

Κατά τα λοιπά σήμερα στο χώρο του Large Cap, πλην των δύο ανωτέρω μετοχών, θετικά κινούνται και οι Fourlis, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και Τιτάν, ενώ υποχωρούν οι Coca Cola HBC, Motor Oil, Εθνική, Σαράντης, Πειραιώς, Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχωρίζει η Autohellas με ράλι ανόδου +9,88% και όγκο 254 χιλ. τεμάχια μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση όπου ο κ. Ευτύχης Βασιλάκης τόνισε ότι και φέτος – παρά την απώλεια του τουριστικού προϊόντος – η εταιρεία θα είναι κερδοφόρα, ενώ θα δώσει και μέρισμα 0,23 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2019. Αν κλείσει και φέτος με κέρδη, η Autohellas θα συμπληρώσει 53 συναπτές χρήσεις όλες με κέρδη!

Ανοδικά επίσης στον Mid Cap κινούνται οι Cenergy Holdings (επίσης θυγατρική του ομίλου Viohalco), ενώ υποχωρούν οι ΙΑΣΩ, Ικτίνος, Attica Bank, Πλαστικά Θράκης, Profile, Πλαίσιο και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς υπάρχει εικόνα ισορροπίας με 48 ανοδικές και 50 πτωτικές μετοχές.