Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας
Διεθνή ΜΜΕ

Η Ελλάδα επιστρέφει στις παραλίες κρατώντας τις αποστάσεις ασφαλείας

Με εκτενή αφιερώματα, θετικά σχόλια, και πολλά φωτογραφικά στιγμιότυπα, υποδέχτηκε ο ξένος Τύπος την απόφαση της κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο» φως για τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών της χώρας από σήμερα, Σάββατο, συνδέοντας την κίνηση αυτή, με ένα πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρα.

Μερικά από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου, αναφέρονται στο άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και τις προετοιμασίες που έγιναν για να πραγματοποιηθεί αυτό, σημειώνοντας παράλληλα πως το όλο σχέδιο γίνεται φυσικά με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Reuters για Ελλάδα: Ο κόσμος στις παραλίες αλλά με τις απαραίτητες αποστάσεις

Στις παραλίες συρρέουν οι Έλληνες καθώς άνοιξαν περισσότερες από 500 παραλίες με την Ελλάδα να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να βοηθήσει τον τουρισμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναφέρεται στη σημερινή άρση των περιοριστικών μέτρων για τις παραλίες, για πολλούς ανθρώπους, ήταν η πρώτη «εμφάνιση» σε δημόσιο χώρο από τότε που η χώρα άρχισε να χαλαρώνει το lockdown ενώ συνέπεσε και με τον πρώτο καύσωνα της χρονιάς.

Οι πολίτες που βρέθηκαν σε παραλίες είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τα μέτρα αποστασιοποίησης, τα οποία ορίζουν ακόμη και τι απόσταση πρέπει να έχουν μεταξύ τους οι ομπρέλες.

Bloomberg: Άνευ προηγουμένου το χτύπημα στον τουρισμό - Σε ισχυρή θέση η Ελλάδα

Ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στον τουρισμό της Ευρώπης έχει προκαλέσει η πανδημία, με τις πωλήσεις να έχουν πέσει κατακόρυφα και τις θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε κίνδυνο σε έναν κλάδο, ο οποίος καλύπτει το 10% του ΑΕΠ της Γηραιάς Ηπείρου. Η ζήτηση προβλέπεται να μειωθεί κατά 40% φέτος και δεν αναμένεται να επιστρέψει στα προ κρίσεως επίπεδα πριν από το 2023, σύμφωνα με την European Travel Commission, που εκπροσωπεί 33 εθνικούς οργανισμούς τουρισμού. 

Την ίδια στιγμή όμως, όπως αναφέρει το Bloomberg σε εκτενές ρεπορτάζ του, με την πανδημία υπό έλεγχο η Ελλάδα και τα νησιά της είναι σε καλύτερη θέση για την τουριστική σεζόν σε σύγκριση με χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Βέβαια, για καμία χώρα τα πράγματα δεν είναι εύκολα, καθλως ο τουριστικός κλάδος έχει δεχθεί καίριο πλήγμα και προσπαθεί να σώσει ό,τι μπορεί από το καλοκαίρι. 

FT για Ελλάδα: Σπάνιο success story στην αντιμετώπιση του κορονοϊού

Στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση της καραντίνας αναφέρεται άρθρο των Financial Times και της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στην Αθήνα, Kerin Hope, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ένα σπάνιο success story στη διαχείριση του κορονοϊού. Με μόλις 2.770 συνολικά κρούσματα στη χώρα και 158 νεκρούς, ο απολογισμός της χώρας είναι μικροσκοπικός σε σχέση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. 

Η Ελλάδα έλαβε γρήγορα δραστικά μέτρα, επιβάλλοντας ολοκληρωτικό lockdown στις 16 Μαρτίου, 13 ημέρες έπειτα από το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα. «Ο πρωθυπουργός έδρασε πολύ γρήγορα και πήρε τις σωστές αποφάσεις, πολύ νωρίτερα από τις άλλες χώρες», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής και σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης.

Γαλλικό Πρακτορείο: Η Ελλάδα ανοίγει εκατοντάδες παραλίες, τηρώντας μέτρα κοινωνικής απόστασης

«Η Ελλάδα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ανοίξει 515 παραλίες από το Σάββατο καθώς πλησιάζει ένα ζεστό Σαββατοκύριακο, αλλά εφαρμόζει αυστηρά μέτρα κοινωνικής απόστασης λόγω του κορονοϊού», τονίζει σε ρεπορτάζ του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στους «αυστηρούς» όπως τους χαρακτηρίζει «κανόνες χρήσης» της παραλίας, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η χώρα είχε 152 θανάτους και 2.744 κρούσματα. Παράλληλα φιλοξενεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα πως αυτό είναι «ένα σημαντικό τεστ που πρέπει να περάσουμε… Θα πρέπει να δείξουμε ότι με κανόνες και σοβαρή προσέγγιση θα είμαστε σε θέση να απολαύσουμε την ομορφιά της χώρας μας με απόλυτη ασφάλεια».

Στο ρεπορτάζ που γίνεται αναφορά στις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των οργανωμένων παραλιών (πόσα άτομα ανά τ.μ., την απολύμανση μετά από κάθε χρήση ομπρελών και καθισμάτων», σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου.