Η EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα το 2022, ενδέχεται να επεκτείνει το PEPP

Η EKT θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα το 2022, ενδέχεται να επεκτείνει το PEPP

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα τον επόμενο χρόνο για να ενισχύσει την οικονομία της ευρωζώνης και ίσως να επεκτείνει το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ μετά τη λήξη του τον Μάρτιο δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος στη γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Τα σχόλια του κ. ντε Γκίντος δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις επιτοκίων το 2022 καθώς η καθοδήγηση της ΕΚΤ στις αγορές είναι ότι η όποια αύξηση επιτοκίων θα έλθει μόνο μετά το πέρας της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ ήταν σχετικά ψύχραιμος όσον αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον, σχολιάζοντας ότι η οικονομία της ευρωζώνης έχει προσαρμοστεί καλά στις συνθήκες της πανδημίας και ότι η πρόοδος με τους εμβολιασμούς συνεχίζεται.

Οι αγορές ομολόγων στα πλαίσια του προγράμματος ΡΕΡΡ ύψους 1,85 τρισ. ευρώ θα λήξουν τον ερχόμενο Μάρτιο αλλά η ΕΚΤ σχεδιάζει να βάλει το πρόγραμμα στη ναφθαλίνη σε περίπτωση που χρειαστεί ξανά.

«Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει ανακοινώσει ότι οι αγορές ομολόγων του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ θα τελειώσουν τον Μάρτιο. Αλλά μπορεί να συνεχιστούν αν χρειαστεί», δήλωσε ο Λουίς Ντε Γκίντος.