Η εβδομάδα που θα «φωτίσει» το μέλλον της ΔΕΗ

Η εβδομάδα που θα «φωτίσει» το μέλλον της ΔΕΗ

Όλα ξεκίνησαν από μια ηχηρή μετεγγραφή. Ο Γιώργος Στάσσης με πλούσια εμπειρία στον ενεργειακό Ιταλικό κολοσσό ΕΝΕL θα διαδεχόταν στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ τον συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιωτάκη. Ο κ. Στάσσης εργαζόταν από το 2007 στην ΕNEL κατέχοντας και τη θέση του επικεφαλής της Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, μεταπηδώντας το 2016 στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας, στη Ρουμανία.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος έπρεπε να πείσει  την κυβέρνηση που τον επέλεξε, τους διεθνείς επενδυτές  αλλά και τους μετόχους με «βαρύ» όνομα όπως το Silchester fund, που από το 2012 είχε σταθερή θέση στην μετοχή. Αλλά οι μετεγγραφές «αεροδρομίου» πρέπει να δείξουν και στο χορτάρι τις ικανότητές τους.  Παρά την αμφισβήτηση ίσως και δικαιολογημένη, για μια κρατική εταιρεία  που έκλεισε το 2018 με μείωση του κύκλου εργασιών κατά 201,8 εκατ. ευρώ, υποχώρηση των λειτουργικών κερδών κατά 44,5% και με ζημιές μετά φόρων στα 542 εκατ. ευρώ, το στοίχημα έπρεπε να κερδηθεί. Η εκπόνηση ενός πολυσχιδούς πλάνου με στροφή στην απολιγνιτοποίηση, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το σχεδιασμό για μείωση λειτουργικού κόστους και αύξησης των EBTIDA, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας, αποτελούσε αδήριτη ανάγκη. 

Τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2019 με EBITDA σε επαναλαμβανόμενη βάση ύψους 236,8 εκατ. ευρώ, σηματοδότησαν την αντιστροφή της πτωτικής πορείας της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Αναμφισβήτητα επρόκειτο για θετική εξέλιξη η οποία υπήρξε απόρροια των μέτρων που ελήφθησαν από τον Αύγουστο του 2019 και επιβεβαίωσε την εκτίμηση της διοίκησης για το σύνολο του έτους που είχε ανακοινώσει κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των στρατηγικών της προτεραιοτήτων.

Στις αρχές του Οκτωβρίου στην επέτειο των γενεθλίων της 70χρονης κρατικής επιχείρησης, χαράχτηκε η συνέχεια του δρόμου του μέλλοντος για τη ΔΕΗ. Νέο λογότυπο, που συμβολίζει την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και ρίχνει το φως στην εξελικτική πορεία της εταιρείας. Η απολιγνιτοποίηση επισπεύδεται, με στόχο η εγκατεστημένη  λιγνιτική ισχύς να πέσει στο 8% το 2024 από 37% που είναι σήμερα. Η είσοδος στην ηλεκτροκίνηση με την  άμεση εγκατάσταση 1.000 φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων και 10.000 μεσοπρόθεσμα υλοποιώντας συμφωνίες με υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού είναι ακόμα ένα βήμα προς το μέλλον. 

 Μεγάλο στοίχημα είναι και  η ψηφιοποίηση του δικτύου, με την εισαγωγή έξυπνων μετρητών, συστημάτων αυτοματοποίησης και κεντρικής διαχείρισης, συστημάτων GIS/Scada, θέτοντας έτσι τις βάσεις για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στο μέλλον. Η ΔΕH στοχεύει στα μοντέλα ενεργειακών ευρωπαϊκών εταιρειών όπου ο καταναλωτής μπορεί και να παράγει ρεύμα από ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι του, να αποθηκεύει ενέργεια και να φορτίζει το αυτοκίνητό του από ηλεκτρισμό που παράγει ο ίδιος.

Την περασμένη εβδομάδα ο οίκος Standard and Poor's αναβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ σε Β από Β- αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα κατά δύο βαθμίδες το εταιρικό της χρέος σε Β από CCC+. Tα αποτελέσματα του εννεαμήνου αναμένονται την Τρίτη το απόγευμα και ο Οίκος προσδοκά σημαντική ενίσχυση των λειτουργικών αποτελεσμάτων και μείωση του χρέους εν μέσω υψηλότερης κερδοφορίας. Επιπροσθέτως πιστεύει ότι η στρατηγική επανατοποθέτηση της ΔΕΗ στην αγορά και τα βελτιωμένα μεγέθη στην ελληνική αγορά ενέργειας έχουν αναδιαμορφώσει την ανταγωνιστική της θέση. Οι εκτιμήσεις πολλών αναλυτών ανεβάζουν το επίπεδο των φετινών λειτουργικών κερδών σε επίπεδα που θα προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Investor Day με εκπλήξεις 

Τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Η ΔΕΗ "φωτίζει" και την εβδομάδα που έρχεται καθώς κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου φιλόδοξου Business Plan για την τριετία 2021- 2023 που θα ανακοινώσει η διοίκηση στο Ιnvestor Day την Τετάρτη, αναμένεται και η  επιβεβαίωση της είδησης που αποκάλυψε το Liberal Markets για το τηλεπικοινωνιακό εγχείρημα της επιχείρησης με την αξιοποίηση σε πρώτη φάση των 242.000 χλμ μήκους δικτύων ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για να "κουμπώσουν" πάνω τους οπτικές ίνες φιλοδοξώντας στο επόμενο στάδιο να φιλοξενήσουν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας 5G. 

Η κίνηση αυτή αποτελεί συνεκτικό κρίκο με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η εκδήλωση διερεύνησης ενδιαφέροντος για τον οποίο ξεκινά την Πέμπτη. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι δεδομένων των παγίων (υποσταθμοί, δίκτυα) του ΔΕΔΔΗΕ το προσδοκώμενο τίμημα αναμένεται να είναι υψηλό καταγράφοντας υψηλές υπεραξίες για την ΔΕΗ.

Πρόκειται εν κατακλείδι για μια καταιγιστική αλληλουχία θετικών ειδήσεων για την επιχείρηση, που αποτυπώνεται και στο ταμπλό, με την μετοχή της ΔΕΗ να έχει καταγράψει από το χαμηλότερο κλείσιμο της 16ης Μαρτίου κέρδη 341,61% και να φιγουράρει μακράν πρώτη από τις μετοχές του ΓΔ αλλα και του δείκτη FTSE/ΧΑ LARGE CAP.

H τεχνική εικόνα της μετοχής 

Στο μηνιαίο γράφημα 8 και πλέον ετών, απεικονίζεται το ξεκίνημα της δημιουργίας ενός μεγάλου κυκλικού πυθμένα( rounding bottom) τον Δεκέμβριο του 2015, ο οποίος ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο και μετά την επιβεβαίωση (retest) της μετοχής στον απλό κινητό μέσο όρο 100 μηνών, τον έλυσε ανοδικά με ιδιαίτερη ορμή αποτυπώνοντας την προσδοκία των επενδυτών για το εξελισσόμενο turn around story. Επόμενος μεσοπρόθεσμος στόχος η ζώνη των 8,20-8,50 ευρώ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.