Η διεθνής Mytilineos με το ελληνικό DNA

Η διεθνής Mytilineos με το ελληνικό DNA

Του Γιώργου Δασκαλόπουλου

Πριν αρκετό καιρό, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε δηλώσει πως η Mytilineos είναι πλέον ένας διεθνής όμιλος ο οποίος όμως διατηρεί το ελληνικό του DNA. Και η χθεσινή ημέρα έδωσε άλλη μία ευκαιρία να επιβεβαιωθεί το ορθόν της παρατήρησής του.

Ήταν μία τριπλή συγκυρία, στην οποία η Mytilineos ανακοίνωσε την έκδοση διεθνούς ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ για να δεχθεί σχεδόν αυτομάτως τα «εύσημα» της αγοράς, με διπλή σήμερα αξιολόγηση από τους οίκους S&P, και Fitch που την κατέταξαν ανάμεσα στις λιγοστές ελληνικές εταιρείες που έχουν καταφέρει να λάβουν καλύτερη αξιολόγηση από αυτήν του Δημοσίου. Και παράλληλα, την επιβράβευση για τον ίδιο τον επιχειρηματία να αναδειχθεί πρώτος μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών (και «δίπλα» στον Bill Gates στην κατάταξη των ξένων) που διαμορφώνουν «πρότυπο», στην έρευνα που πραγματοποίησε ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, άνθρωπος με εξαιρετική ανάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος, έχει επισημάνει επίσης πως πριν φτάσουμε στα «καθ'' ημάς» πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει στον κόσμο και να αξιολογήσουμε το ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο περιβάλλον. «Διότι σε αυτό το περιβάλλον η χώρα μας θα πρέπει να ανακαλύψει ξανά τον ρόλο της και να επιστρέψει από τα κρύα χρόνια της κρίσης, στην ομαλότητα και την ευημερία που της αξίζει». Προφανώς ο επιχειρηματίας δίνει το παράδειγμα και μέσα από τον δικό του όμιλο που το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί σε επιχειρηματικά ανοίγματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχοντας όμως πλήρη γνώση της «μεγάλης εικόνας». Καθώς και των συνθηκών που διαμορφώνει για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Άλλωστε όπως έχει επισημάνει «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν». Αυτές θα χρειαστεί να τις προσδιορίσουμε εμείς, αλλά και να τις εφαρμόσουμε με ρεαλισμό και ενταγμένες στο διεθνές περιβάλλον που αλλάζει.

Με αυτή τη λογική, και σύνθημα ότι «τα ξένα κεφάλαια πρέπει κανείς να προσελκύει με την εταιρεία του», η Mytilineos απευθύνθηκε χθες στις αγορές για 500 εκατ. Ευρώ, αξιολογώντας ως ευνοϊκή τη συγκυρία. Τα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν εν μέρει για τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW που θεμελιώθηκε τον περασμένο μήνα από τον πρωθυπουργό στις εγκαταστάσεις του Αγ. Νικολάου Βοιωτίας και δίνει στην Mytilineos ένα ισχυρό προβάδισμα στην «επόμενη ημέρα» των συσχετισμών στην ενεργειακή αγορά. Η ισχύς της αντιστοιχεί στο 20% και των 14 λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ το 2021 όταν θα τεθεί σε λειτουργία, θα αντιστοιχεί σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Την ίδια στιγμή το ήδη εγκατεστημένο θερμικό δυναμικό του ομίλου θα ξεπερνά τα 1800 MW.

Σε αυτό το περιβάλλον, που συνδυάζεται με τη διεύρυνση της διεθνοποίησής του και τα ισχυρά αποτελέσματα εννεαμήνου, η Mytilineos έλαβε ενόψει της έκδοσης του ευρωομολόγου rating ΒΒ-από την S&P και ΒΒ από τη Fitch, και κατατάχθηκε στην «ελίτ» των ελληνικών επιχειρήσεων με credit rating καλύτερο από αυτό του δημοσίου. Ανάλογη αξιολόγηση έχουν μεταλλουργικοί κολοσσοί, όπως η αμερικανική Alcoa και η ρωσική Rusal. Στο ελληνικό «πεδίο», καλύτερη αξιολόγηση από το Δημόσιο έχουν μόνο τρεις (άλλες) ελληνικές επιχειρήσεις, (ο ΟΤΕ, η Coca Cola 3Ε και ο ΤΙΤΑΝ), με δύο εξ αυτών, να χαρακτηρίζονται από την παρουσία ισχυρών ξένων μετόχων, δηλαδή την Deutsche Telecom και την The Coca Cola Company. Σε αντίθεση ωστόσο με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις, η Mytilineos, έχει κρατήσει την έδρα της στην Ελλάδα. Και για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλά και περί του «ελληνικού DNA».

Ταυτόχρονα όμως η Mytilineos, είναι στην ουσία μια από τις πιο διεθνοποιημένες ελληνικές επιχειρήσεις, με ηγετική θέση στην ενέργεια, στη βαριά μεταλλουργία, τις κατασκευές, και με τα προϊόντα της να διακινούνται και στις πέντε ηπείρους, αντιστοιχώντας στο 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Όλα αυτα καθιστούν την εταιρεία ένα διεθνή «παίκτη», με 3.400 εργαζόμενους και κύκλο εργασιών που το 2018 ξεπέρασε το 1,5 δισ. Ευρώ, ενώ εμφανίζεται στις αγορές σε συνέχεια ενός ισχυρού 9μήνου, με αύξηση 42,7% του κύκλου εργασιών, και 13,7% των λειτουργικών κερδών. Σε αυτή την συγκυρία, ήρθε η έκδοση του ομολόγου, με λήξη το 2024, η παρουσίαση του οποίου ξεκίνησε χθες στην Αθήνα.

Για τον ίδιο τον επιχειρηματία της Mytilineos, η χθεσινή ημέρα επιφύλασσε και την επιβράβευση που έδωσαν στελέχη επιχειρήσεων στην ετήσια έρευνα «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», την οποία πραγματοποίησε το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος του ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB. οι Ευάγγελος Μυτιληναίος από Έλληνες (και ο Bill Gates από ξένους) κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στις απαντήσεις της ερώτησης «ποιοι θεωρείτε ότι είναι οι επιχειρηματίες πο συνδυάζουν χαρακτηριστικά επιτυχίας και θαυμασμού και δείχνουν το δρόμο προόδου». Η ερώτηση συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά με ελεύθερη απάντηση, στην οποία ο επικεφαλής της Mytilineos συγκέντρωσε ποσοστό άνω του 8%.