Η Βενεζουέλα κόβει τρία μηδενικά από τα χαρτονομίσματά της

Η Βενεζουέλα κόβει τρία μηδενικά από τα χαρτονομίσματά της

O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, ζήτησε υποτίμηση του αδύναμου νομίσματος της χώρας, του μπολιβάρ, με την αφαίρεση τριών μηδενικών εν μέσω υπερπληθωρισμού και μιας οικονομίας που κινείται ασθμαίνοντας.

Σύμφωνα με το Reuters, η αλλαγή στην ονομαστική αξία του αποκαλούμενου "μπόλιβαρ φουέρτε", θα λάβει χώρα από τις 4 Ιουνίου, με βάση τα όσα είπε ο σοσιαλιστής ηγέτης.

Η κίνηση αυτή καταδεικνύει την κατάρρευση του μπολιβάρ, το οποίο έχει πέσει κατά 99,99% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά, από τότε που ο Maduro ήλθε στην εξουσία τον Απρίλιο του 2013. Μία αγορά μπόλιβαρς με 100 δολάρια τότε, θα χρειαζόταν τώρα μόλις 1 σεντ για να πραγματοποιηθεί.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας παρουσίασε τη κίνηση ως μια θετική εξέλιξη που έχει σκοπό να προστατεύσει τη χώρα απέναντι σε κερδοσκόπους και σε έναν εξ Ηνωμένων Πολιτειών οικονομικό πόλεμο κατά μιας χώρας του ΟΠΕΚ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν είναι πανάκεια για την άστατη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Βενεζουέλα και ότι είναι ένα ψυχολογικό τέχνασμα για να κάνει τους Βενεζουελάνους να ξεχάσουν την έκταση που έχει πάρει ο υπερπληθωρισμός.

Σημειώνεται ότι ενώ η κίνηση φαίνεται σαν να είναι μια επανεκτίμηση της αξίας του νομίσματος, οικονομολόγοι τη θεωρούν ως μια επαναϋποτίμηση, καθώς η χώρα δεν αλλάζει την αξία της ισοτιμίας της.

Επισημαίνεται πως εκατομμύρια πολιτών στη χώρα υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα την πέμπτη χρονιά ύφεσης που όσοι ασκούν κριτική την αποδίδουν στην ανικανότητα της κυβέρνησης και τη διαφθορά αν και ο Maduro ισχυρίζεται ότι τα προβλήματα αυτά οφείλονται στην εχθρικότητα της Δύσης εναντίον του και στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.