Η ασυνέπεια του κράτους πλήττει τις ΑΠΕ

Η ασυνέπεια του κράτους πλήττει τις ΑΠΕ

(Φωτ.: Η τελευταία ερώτηση που έχει κατατεθεί στη Βουλή προς τον υπουργό Περιββάλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, προέρχεται από 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ρωτούν τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη γιατί καθυστερεί η κατανομή των παρακρατημένων πόρων στους δικαιούχους του Ειδικού Ανταποδωτικού Τέλους ΑΠΕ κι αν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.)

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Καθυστερεί πάνω ένα χρόνο η απόδοση σε οικιακούς καταναλωτές, αλλά και Δήμους, παρακράτησης από παραγωγούς ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) που διαθέτουν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά στις συγκεκριμένες περιοχές. Πρόκειται για το Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος ΑΠΕ, που θεσμοθετήθηκε με το Ν. 4203/2013 και τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση στις 29/12/2014 και το οποίο αφορά σε περίπου 24 εκατ. ευρώ για τα έτη 2010-2014.

Ενώ ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) για το συνδεδεμένο σύστημα και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) για το μη συνδεδεμένο (τα νησιά) έχουν παρακρατήσει το ποσό αυτό από τους παραγωγούς ΑΠΕ, η απόδοση τους στους δικαιούχους, που είναι οικιακοί καταναλωτές σε 272 δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα της χώρας, σε συνολικά 111 Δήμους, καθυστερεί αδικαιολόγητα εδώ και ένα χρόνο και παρά το γεγονός ότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική προεργασία. Ένα έσοδο, δηλαδή, που θεσμοθετήθηκε ως ανταποδοτικό όφελος για τους κατοίκους όπου λειτουργούν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά και θα περνούσε ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος έχει καταλήξει να αποτελεί «δυσφήμηση» για τις επενδύσεις ΑΠΕ, με τους αποδέκτες να αμφιβάλουν πλέον εάν καταφέρουν να το εισπράξουν.

Άφαντος ο πίνακας των δικαιούχων, παρά τις βεβαιώσεις του ΥΠΕΝ

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ρωτήθηκαν σχετικά από το liberal.gr, ανέφεραν ότι οι πίνακες των δικαιούχων θα δίνονταν στη δημοσιότητα ως τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, κάτι το οποίο δεν έγινε τελικά.

Τα 24 εκατ. που δεν έχουν αποδοθεί

Το αποθεματικό των περίπου 24 εκατ. ευρώ, που έχει δημιουργηθεί στο ΛΑΓΗΕ και το ΔΕΔΔΗΕ, αλλά δεν έχει αποδοθεί ως τώρα, προέρχεται από συνολική παρακράτηση 3% επί του τζίρου των έργων ΑΠΕ. Το 1% δικαιούνται οι κάτοικοι όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι ΑΠΕ, το 1,7% στους Δήμους και το 0,3% στο Πράσινο Ταμείο.

Βομβαρδισμός επιστολών και διαμαρτυριών

Για το όλο θέμα έχουν σταλεί στο ΥΠΕΝ επιστολές διαμαρτυρίας από συναφείς φορείς του κλάδου, ενώ έχουν κατατεθεί στη Βουλή και Ερωτήσεις κομμάτων. Η τελευταία προέρχεται από 25 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που ρωτούν τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη γιατί καθυστερεί η κατανομή των παρακρατημένων πόρων στους δικαιούχους κι αν υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους.