Η ακρίβεια θα γίνει ανεξέλεγκτη και η FED δεν μπορεί να το αγνοήσει

Η ακρίβεια θα γίνει ανεξέλεγκτη και η FED δεν μπορεί να το αγνοήσει

Τα δόντια του πληθωρισμού είχαν αρχίσει να φαίνονται από τον Απρίλιο, όμως τώρα πλέον τον έχουμε νιώσει όλοι για τα καλά μέσα στο πορτοφόλι μας. Πολλά βασικά προϊόντα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ανατιμηθεί από 10% έως και 30%, με τις τιμές της ενέργειας να είναι αυτές που μας «τσουρουφλίζουν» περισσότερο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι με τη νέα αποδιάρθρωση των εφοδιαστικών αλυσίδων εξαιτίας του νέου πανδημικού κύματος στο βόρειο ημισφαίριο και με την αβεβαιότητα λόγω της εξαιρετικά ανθεκτικής στα αντισώματα μετάλλαξης Όμικρον- η οποία μπορεί να προκαλέσει πελώρια κύματα μολύνσεων- δεν αναμένεται τουλάχιστον για τους επόμενους έξι έως επτά μήνες κάποια γενναία αποκλιμάκωση των τιμών.

Το αντίθετο μάλιστα. Tους πρώτους μήνες του 2022 το πιο πιθανό σενάριο είναι να δούμε νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα, με βασικό υποκινητή τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες συνεχίζουν τις υψηλές πτήσεις. Χθες για παράδειγμα η τιμή του ΣΜΕ ευρωπαϊκού φυσικού αερίου κινήθηκε κοντά στα υψηλά δύο μηνών πέριξ των €120/MWh λόγω της ανησυχίας για τις επιπτώσεις της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Δεν είναι όμως μόνο οι τιμές της ενέργειας που θα συνεπικουρήσουν σε νέες ανατιμήσεις. Δείτε τι συμβαίνει στη χώρα μας. Ένα μέρος του κόστους το έχουν απορροφήσει οι επιχειρήσεις, προκειμένου να κάνουν τζίρο μέσα στις γιορτές και να «ξεστοκάρουν», καλύπτοντας όσο μπορούν τις «τρύπες» από τη μείωση του τζίρου το 2019 και το 2020, η οποία όσον αφορά το λιανεμπόριο και την εστίαση άγγιξε ακόμα και το 40%.

Όταν όμως τελειώσουν τα στοκ, οι εισαγωγές που θα γίνουν μετά τις γιορτές θα γίνουν με άλλες τιμές, κάτι που θα έχει νέο αντίκρισμα στο πορτοφόλι μας.

Λίγο πολύ η εικόνα είναι ίδια παντού, ακόμα και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο πληθωρισμός λοιπόν όχι μόνο είναι εδώ, αλλά θα συνεχίσει να μας βασανίζει τουλάχιστον για κάποιους μήνες ακόμα, κάτι που πλέον οι Κεντρικές Τράπεζες ανά τον πλανήτη όσο και να θέλουν, δεν μπορούν να μη το λάβουν υπόψιν τους.

Οι πιθανές κινήσεις της FED πάνω στη σκακιέρα του πληθωρισμού

Μέσα από αυτό το πρίσμα, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίασή της επιτροπής νομισματικής πολιτικής που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα, ενδεχομένως να ανακοινώσει μια ταχύτερη της αρχικής εκτίμησης μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων, εξέλιξη που αν πράγματι συμβεί, πιθανότατα να μας οδηγήσει σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων ακόμη και από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η ερώτηση των χιλίων εκατομμυρίων λοιπόν είναι η εξής: Όταν η Fed αποσύρει τη στήριξη που παρέχει στις τιμές ενεργητικού, η διάθεση των επενδυτών να αγοράζουν τις πτώσεις στις αγορές θα παραμείνει αλώβητη;

Και πριν βιαστείτε να απαντήσετε ότι ήδη οι αγορές ενεργητικού έχουν αρχίσει να περιορίζονται και οι αγορές γνωρίζουν ότι κάποια στιγμή θα τραβηχτεί η πλημμυρίδα της ρευστότητας, θα αντιπαραθέσουμε το γεγονός ότι παρά τον όποιο περιορισμό, οι αγορές των τίτλων από τις Κεντρικές Τράπεζες εξακολουθούν να είναι τεράστιες παρέχοντας στο σύστημα άπλετες ποσότητες ρευστότητας.

Και ναι, η αγορά γνωρίζει ότι θα περιοριστούν αυτές οι αγορές, αλλά δεν γνωρίζει τον ρυθμό αυτού του περιορισμού. Αν λοιπόν οι αξιωματούχοι της Fed σε αυτή ή στην επόμενη συνεδρίαση σηματοδοτήσουν μια ταχύτερη και μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, τότε οι αγορές σίγουρα θα βρεθούν προ εκπλήξεων.

Στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, η διάμεση πρόβλεψή των αξιωματούχων για το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο-στόχο της Κεντρικής Τράπεζας στο τέλος του 2024 ήταν 1,8%, δηλαδή ούτε καν στο επίπεδο του 2,5% που κρίνεται ως «ουδέτερο».

Από τον Σεπτέμβριο όμως μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα. Καταρχήν η πραγματικότητα προσγείωσε τη Fed στον πλανήτη γη, αναγκάζοντας τη να παραδεχτεί ότι ο πληθωρισμός δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο.

Παρά το γεγονός λοιπόν ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη του επόμενου έτους παραμένουν καλές όπως και οι προβλέψεις για τα επίπεδα της ανεργίας, δε συμβαίνει το ίδιο με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, ο οποίος αναμένεται να αρχίσει να αποκλιμακώνεται από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, αλλά και πάλι αυτή η αποκλιμάκωση ίσως να είναι μικρότερη από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

Κάτω από αυτό το πρίσμα δεν είναι λογικό να έχουν αλλάξει και οι προβλέψεις για τον ρυθμό απόσυρσης της υποστηρικτικής πολιτικής της Fed;

Πλέον πολλοί αναλυτές εκτιμούν έως και τρεις αυξήσεις επιτοκίων το 2022, κάτι στο οποίο συνεπικουρεί και η αγορά των παραγώγων. Όσον αφορά το 2023 αναμένονται έως και τέσσερις αυξήσεις, αναλόγως πάντα της πορείας του πληθωρισμού που είναι και ο βασικός παράγοντας που θα δώσει τον ρυθμό της ποσοτικής σύσφιξης.

Οι περισσότεροι δε καταλήγουν ότι παρά την έλλειψη ορατότητας αυτή τη στιγμή εξαιτίας της πανδημίας -κάτι που καθιστά εξ’ορισμού δύσκολες τις μακροοικονομικές προβλέψεις- εντούτοις πολύ δύσκολα να μην φτάσουμε το 2024 σ’ένα επιτόκιο τουλάχιστον της τάξης του 2,5%, όσο και αν η πρόθεση των φορέων χάραξης νομισματικής πολιτικής είναι να είναι «τρυφεροί» με τις αγορές.

Το σενάριο αυτό έχει βάσεις και καλό είναι να το συμπεριλάβουν στην χάραξη της επενδυτικής στρατηγικής τους και όσοι ασχολούνται με το forex, καθώς το ζεύγος του eur/usd δεν έχει προεξοφλήσει ένα επιτόκιο άνω του 2% . (σ.σ: Η προοπτική ταχύτερης

απόσυρσης μέτρων επεκτατικής πολιτικής από τη Fed σε αντίθεση με την ΕΚΤ, επηρεάζει καθοδικά την ισοτιμία. Όσο μεγαλύτερη θα είναι η διαφορά των επιτοκίων μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ενίσχυση του δολαρίου).

Με την ίδια προσαρμογή πιθανότατα να έρθει αντιμέτωπη και η αγορά των μετοχών καθώς αυτή τη στιγμή δεν έχει προεξοφλήσει μια γρηγορότερη απόσυρση της ρευστότητας από τις αγορές. Αυτή είναι μια ζωτικής σημασίας λεπτεομέρεια για τα επενδυτικά μας χαρτοφυλάκια, την οποία θα πρέπει να αρχίσουμε να λαμβάνουμε υπόψιν, προκειμένου να γίνει καταρχήν μια σωστή αναδιάρθωση, ξεκινώντας από τις σωστές σταθμίσεις στα επίπεδα των μετρητών, των ομολόγων και των μετοχών και συνεχίζοντας με τη σωστή γεωγραφική διασπορά.

 Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.