Γυρίζουν σελίδα τα ΕΛΠΕ, αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο εταιρικό τους προφίλ

Γυρίζουν σελίδα τα ΕΛΠΕ, αποκαλυπτήρια σήμερα για το νέο εταιρικό τους προφίλ

Νέο τοπίο ξημερώνει για τα ΕΛΠΕ, τον μεγαλύτερο ελληνικό όμιλο διύλισης, ο οποίος μετασχηματίζεται τόσο σε ό,τι αφορά το ενεργειακό του προφίλ, όσο και ως προς το διοικητικό του μοντέλο, καθώς στην ουσία απογαλακτίζεται από το Δημόσιο. 

Κυριότερη αλλαγή ότι το Δημόσιο παύει πλέον να ορίζει τα 7 από τα 13 μέλη του διοικητικού του συμβουλίου, τα οποία στο σύνολο τους πλέον θα εγκρίνονται από την Γενική Συνέλευση των Μετόχων.

Απόφαση που θα ενεργοποιηθεί στις 30 Ιουνίου, συνεπάγεται την μεγαλύτερη ανεξαρτησία των μελών του Δ.Σ. και υπαγορεύεται από το νέο νόμο για τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων, κατ' εφαρμογή σχετικής κοινοτικής οδηγίας. 

Στην ουσία, οι δύο πλευρές, η Paneuropean του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 47% των ΕΛΠΕ και το Δημόσιο (35,5%) κλείνουν μια νέα συμφωνία, βάζοντας τέλος σε ένα καθεστώς που ισχύει εδώ και 18 χρόνια. Αυτό που είχε συμφωνηθεί το 2003 ανάμεσα στην τότε Petrola που είχε εξαγοράσει και απορροφήσει την εταιρεία και τον πωλητή, δηλαδή το Δημόσιο.

Κρίσιμο στοιχείο του νέου πλαισίου ότι δεν επηρεάζει πτυχές που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, όπως η υποχρέωση του ομίλου να τηρεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου για τον επαρκή εφοδιασμό της χώρας.

Έως σήμερα, προβλέπονταν ότι το Δημόσιο όριζε τα 7 από τα 13 μέλη του Δ.Σ. του ομίλου και από 2 τοποθετούσαν ο ιδιώτης μέτοχος (Paneuropean), οι εκπρόσωποι των μετόχων της μειοψηφίας και εκείνοι των εργαζομένων. Το καθεστώς αυτό τελειώνει μέσα στο επόμενο δίμηνο.

Στο εξής, η εκλογή των μελών της διοίκησης περνά αποκλειστικά στα χέρια των μετόχων, δηλαδή της Paneuropean του ομίλου Λάτση, που ελέγχει το 47%, του Δημοσίου (35,5%), των θεσμικών (περίπου 9%) και των μικρομετόχων (επίσης κοντά στο 9%), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πρόσωπα σε θέσεις -κλειδιά.

Το νέο καθεστώς, μαζί με τον επιχειρούμενο ενεργειακό τους μετασχηματισμό, θα παρουσιάσει αναλυτικά σήμερα η διοίκηση των ΕΛΠΕ σε συνέντευξη Τύπου και ενώ νωρίτερα θα έχει προηγηθεί σχετική ενημέρωση στον υπ. Ενέργειας Κ.Σκρέκα.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μέρος του μετασχηματισμού του ομίλου είναι και η σύσταση εταιρείας holding, η οποία θα ασκεί την διοίκηση, θα λειτουργεί ως μητρική και υπό την ομπρέλα της θα βρίσκονται οι θυγατρικές καθώς και οι συμμετοχές σε διάφορες εταιρείες, δηλαδή τα διυλιστήρια, η Ελληνικά Καύσιμα (ΕΚΟ και BP), η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, η Elpedison, η DIAXON, κ.ό.κ.

Την τροποποίηση του εταιρικού μοντέλου των ΕΛΠΕ εισηγήθηκε η διοίκηση σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Μεγάλη Πέμπτη, ενώ την αλλαγή του καταστατικού θα εγκρίνει έκτακτη γενική συνέλευση στις 20 Μαΐου και τα νέα πρόσωπα θα ψηφισθούν στην τακτική συνέλευση της 30 Ιουνίου. Τότε θα γίνει γνωστό και το νέο Δ.Σ. Ειδική επιτροπή υποψηφιοτήτων θα έχει στο μεταξύ φροντίσει να εντοπίσει τα νέα μέλη και να κάνει την σχετική αξιολόγηση.

Ο πράσινος μετασχηματισμός

Ο εταιρικός μετασχηματισμός είναι το ένα σκέλος της νέας σελίδας στα ΕΛΠΕ. Το δεύτερο είναι το ενεργειακό και η δημιουργία ενός ισχυρού χαρτοφυλακίου από ΑΠΕ. Στόχος του ομίλου για τις ανανεώσιμες πηγές είναι τα 600 μεγαβάτ ως το 2025, τμήμα των οποίων αποτελεί το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ισχύος 204 MW, με το έργο να έχει ολοκληρωθεί κατά 25% και να αποτελεί αυτή την στιγμή ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Και αν οι ΑΠΕ είναι ο ένας μοχλός πράσινης ανάπτυξης για τα ΕΛΠΕ, ο άλλος αφορά την επαναχρησιμοποίηση αποβλήτων όπως τα πλαστικά, προκειμένου να δημιουργήσει τα «πράσινα καύσιμα» του μέλλοντος», όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατη ημερίδα τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Νέων Δραστηριοτήτων, Γιώργος Αλεξόπουλος.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» και επενδύσεις σε απανθρακοποίηση των διεργασιών του ομίλου, εστιάζοντας στην ενεργειακή αποδοτικότητα, την ψηφιοποίηση και τις καινοτόμες τεχνολογίες. Στόχος του ομίλου είναι να έχει μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10% έως το 2030, με παράλληλη σημαντική μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος και στα 3 διυλιστήρια που λειτουργεί, αλλά και επιτάχυνση του ψηφιακού του μετασχηματισμού, μέσω του οποίου φιλοδοξεί να εξοικονομεί 50 εκατ. ευρώ ετησίως.

Διαβάστε ακόμα:

Συνάντηση Κ. Σκρέκα με διοίκηση ΕΛΠΕ για το σχέδιο μετεξέλιξης του ομίλου