Γυρίζει σελίδα η Άβαξ - Στα 2,2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Γυρίζει σελίδα η Άβαξ - Στα 2,2 δισ. ευρώ το ανεκτέλεστο

Σελίδα γυρίζει η ΄Αβαξ που εμφανίζει το υψηλότερο ανεκτέλεστο των τελευταίων χρόνων. Η εισηγμένη μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις ύψους 0,8 δισ. ευρώ, διαθέτει ανεκτέλεστο 2,2 δισ. ευρώ, έχοντας αναλάβει έναν μεγάλο αριθμό έργων από τις αρχές της χρονιάς. Με τα δεδομένα αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι η γεωπολιτική κρίση θα εκτονωθεί, η εισηγμένη αναφέρει ότι το 2022 θα καταγραφεί περαιτέρω βελτίωση στις οικονομικές επιδόσεις, με δυναμική ανάπτυξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας και ενίσχυση της κερδοφορίας.

Η προσδοκώμενη βελτίωση των μεγεθών αναμένεται και μετά τη δρομολογημένη πώληση της Volterra, κίνηση που σχετίζεται με  τις ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις στα εν λειτουργία έργα ΑΠΕ, επιτρέποντας την επένδυση των κεφαλαίων που θα προκύψουν από την πώληση σε νέα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις. 

Τα νέα έργα 

Αναμφισβήτητα, η κατασκευαστική βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αυξημένο κόστος. Ωστόσο, τα περισσότερα έργα που είχαν αναληφθεί τα προηγούμενα χρόνια ολοκληρώνονται έως τα μέσα του 2022. Ταυτόχρονα, τα έργα που εισέρχονται σε φάση υλοποίησης και η “συνεχιζόμενη ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου με νέα ποιοτικά έργα θέτουν τις βάσεις για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του ομίλου”, όπως σημειώνει η εισηγμένη στην ετήσια οικονομική έκθεσή της.  Από τις αρχές της χρονιάς, η Άβαξ : 

  • αποτελεί τον προτιμητέο ανάδοχο σε κοινοπραξία (50%-50%) με τον όμιλο Μυτιληναίου για την Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης (ΣΔΙΤ), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 380 εκατ. ευρώ 
  •  έχει υπογράψει τη σύμβαση της αναβάθμισης ηλεκτρονικών συστημάτων σηματοδότησης και αλλαγών τροχιάς στο σιδηροδρομικό τμήμα Θεσσαλονίκη-Ειδομένη σε κοινοπραξία με την Alstom Transport, συνολικής αξίας 41 εκατ. ευρώ 
  •  είναι ο κύριος ανάδοχος της πρώτης φάσης των έργων υποδομών στο Ελληνικό (ύψους 250 εκατ. ευρώ)  
  •  υπέγραψε την πενταετούς διάρκειας σύμβαση για τη συντήρηση και λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ) σε κοινοπραξία με την Άκτωρ και την ΕΡΓΟΤΕΜ, με την Άβαξ να έχει ποσοστό 40%. 

Στα ακίνητα, η Άβαξ Development επαναδραστηριοποιήθηκε, ξεκινώντας την ανάπτυξη οικοπέδου 2.200 τ.μ. για δημιουργία συγκροτήματος οικιστικής χρήσης στα Νότια προάστια. Παράλληλα προχώρησε τον σχεδιασμό και ανάπτυξη συγκροτημάτων παραθεριστικών κατοικιών στα Χανιά Κρήτης. Επίσης, συμμετέχει με ποσοστό 15% σε συνεργασία με την Dimand, στο έργο ανάπτυξης ενός οικοπέδου 18.730 τ.μ. στο Νέο Φάληρο για τη δημιουργία κτιριακών συγκροτημάτων επιφάνειας 57.450 τ.μ. μικτής οικιστικής και εμπορικής χρήσης, με ιδιαίτερη θέα στον Σαρωνικό Κόλπο και εξαιρετικές δυνατότητες πρόσβασης.  

Πώς αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος 

Η Άβαξ κάνει λόγο για αυξήσεις τιμών σε υλικά, όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, το αλουμίνιο, η άσφαλτος και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός, από 25% έως 70%.   Στο εξωτερικό, τα έργα της εταιρείας δεν καλύπτονται από αναθεωρήσεις τιμών, και εκτιμάται ότι η επίδραση στο μικτό αποτέλεσμα ανέρχεται σε 26 εκατ. τουλάχιστον. Το ποσό αυτό αφορά το οδικό έργο στην Κροατία, τα κτηριακά έργα Casino Resort και Trilogy στην Κύπρο, το ενεργειακό έργο στο Ιράκ και τον αγωγό φυσικού αερίου IGB στη Βουλγαρία.  

Στο εσωτερικό, η επίδραση αφορά κυρίως στο έργο στο σταθμό ενέργειας στον Άγιο Δημήτριο της ΔΕΗ και ανέρχεται σε τουλάχιστον 4 εκατ. ευρώ.  Δεδομένου ότι τα υφιστάμενα έργα θα ολοκληρωθούν μέχρι το 3ο τρίμηνο του 2022, έχει απορροφηθεί περίπου το 70% των ανατιμήσεων με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2021. Παρ’ όλα αυτά, έχουν κατατεθεί αιτήματα αποζημίωσης και διεξάγονται διαπραγματεύσεις με τους πελάτες καθότι οι συνθήκες δεν αφορούν σε κανονικές αυξήσεις τιμών αλλά σε έκτακτες καταστάσεις (force majeure).  

Για τα δημόσια έργα, στις συμβάσεις προβλέπονται όροι για την αναπροσαρμογή τιμών. Δεδομένου όμως ότι οι αναθεωρήσεις αφορούν σε εργασίες οι οποίες περιλαμβάνουν εργατικά, μισθώσεις, καύσιμα και υλικά τα οποία βασίζονται στον μέσο όρο ανατιμήσεων, οι αναπροσαρμογές είναι μικρότερες των πραγματικών αυξήσεων καθώς μέχρι στιγμής αφορούν μόνο σε υλικά και καύσιμα. Γίνεται προσπάθεια και διαπραγματεύσεις με τα αρμόδια υπουργεία ούτως ώστε αυτά τα υλικά με την μεγάλη ανατίμηση να πληρώνονται απολογιστικά. Για τα νέα έργα τα οποία δεν είναι δημόσια, πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις ώστε οι συμβάσεις να περιλαμβάνουν όρους αναθεώρησης τιμών.