Global Times: Απίθανο να εγκρίνει το Πεκίνο τη συμφωνία για το TikTok

Global Times: Απίθανο να εγκρίνει το Πεκίνο τη συμφωνία για το TikTok

Σύμφωνα με άρθρο της κινεζικής, κρατικά ελεγχόμενης εφημερίδας, Global Times, το Πεκίνο είναι απίθανο να εγκρίνει την «άδικη» συμφωνία που ανακοίνωσαν ότι έκλεισαν με την ByteDance οι αμερικανικές εταιρείες Oracle και Walmart σχετικά με το μέλλον της εφαρμογής TikTok.

Ενώ οι δύο αμερικανικές εταιρείες δήλωσαν ότι θα αποκτήσουν μερίδιο σε μία νέα εταιρεία ονόματι Tik Tok Global, κυρίως αμερικανικής ιδιοκτησίας και διοικητικό συμβούλιο που θα αποτελείται κατά πλειοψηφία από Αμερικανούς, η ByteDance δίνει μία διαφορετική εκδοχή, παρουσιάζοντας την Tik Tok Global ως αμερικανική θυγατρική της, στην οποία η κινεζική εταιρεία θα κατέχει το 80%.

«Είναι σαφές ότι αυτοί οι όροι αποκαλύπτουν το εκφοβιστικό στιλ και την χουλιγκανική λογική της Ουάσινγκτον. Ζημιώνουν την εθνική ασφάλεια, τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της Κίνας…Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι το Πεκίνο θα εγκρίνει μία τέτοια συμφωνία» αναφέρει το άρθρο της Global Times, που ανήκει στην Λαϊκή Ημερησία, την επίσημη εφημερίδα του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος της Κίνας, ωστόσο δεν ομιλεί συνήθως εξ ονόματος του Κόμματος και της κυβέρνησης.

Η συμφωνία θα πρέπει να λάβει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών τόσο του Πεκίνου όσο και της Ουάσινγκτον, έχει δηλώσει η ByteDance. Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου αναθεώρησε στα τέλη Αυγούστου την λίστα για τους ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας με τέτοιο τρόπο που οι ειδικοί κρίνουν ότι θα επιτρέπει την ρυθμιστική επίβλεψη οποιασδήποτε συμφωνίας αφορά στο TikTok.

Το άρθρο της Global Times καταγγέλλει την απαίτηση αποκάλυψης από την ByteDance του κώδικα πηγής του TikTok στην Oracle, κώδικα που η εφαρμογή μοιράζεται με το κινεζικό «αδελφάκι» της Douyin, το οποίο διαθέτει 600 εκατομμύρια χρήστες ημερησίως στην ηπειρωτική Κίνα, σε σύγκριση με τα 100 εκατομμύρια Αμερικανούς χρήστες του TikTok που δεν ήταν ποτέ διαθέσιμο στο εσωτερικό της Κίνας.

«Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση του TikTok με βάση τους αμερικανικούς χειρισμούς γίνει καθεστώς, θα σημαίνει ότι μόλις κάποια επιτυχημένη κινεζική εταιρεία επεκτείνει τις λειτουργίες στις ΗΠΑ και αποδειχθεί ανταγωνιστική, οι ΗΠΑ θα την στοχοποιούν και θα την μετατρέπουν σε ελεγχόμενη από Αμερικανούς εταιρεία μέσω εξαναγκασμού και δόλου, εξυπηρετώντας τελικά μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα», αναφέρει το άρθρο.