Γιατί οι μεγάλοι επενδυτές «ποντάρουν» στην Hellas Direct

Γιατί οι μεγάλοι επενδυτές «ποντάρουν» στην Hellas Direct

Η απόσταση που χωρίζει μια startup από μία αναγνωρισμένη εταιρεία η οποία συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών, σίγουρα δεν είναι μικρή. Και για την κάλυψη της απόστασης αυτής, αναμφίβολα χρειάζονται πολυπαραμετρικές επιδόσεις. Για την Hellas Direct, την ασφαλιστική που άλλαξε τα δεδομένα του κλάδου της, η επίτευξή των υψηλών αυτών επιδόσεων, διαμόρφωσε και τη «συνταγή» που την έφερε στην «αυλή» μεγάλων επενδυτικών οίκων: καινοτομία, ψηφιοποίηση, καλύψεις, αλλά και ένα μοναδικό προϊόν το οποίο σήμερα επιβραβεύεται όχι μόνο από τους πελάτες της αλλά και από το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Βοηθώντας με τον τρόπο αυτό και την ίδια να εξελίσσεται ακόμη περισσότερο, σε καθημερινή βάση, προσφέροντας καλύτερες υπηρεσίες.

Αν ανατρέξει κανείς στην δεκαετή ιστορία της Hellas Direct, θα διαπιστώσει ότι οι ιδρυτές, τα βασικά της στελέχη και συνολικά όλη η ομάδα είχαν και έχουν σημαντικά κοινά γνωρίσματα: τους αρέσει να αναθεωρούν, να προκαλούν και να μαθαίνουν. Στόχος τους είναι να καινοτομούν και να αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο σε καθημερινή βάση. Με πάνω από 50 software engineers και data scientists, το οργανόγραμμα της εταιρείας μοιάζει περισσότερο με αυτό μιας εταιρείας τεχνολογίας παρά με μιας παραδοσιακής ασφαλιστικής.

Γι’ αυτό και αποφάσισαν να την αξιοποιήσουν, ιδιαίτερα, δε, την τεχνητή νοημοσύνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην απλή κοινή λογική, για να αλλάξουν ριζικά έναν κλάδο που παρέμενε στάσιμος τις τελευταίες δεκαετίες: την ασφαλιστική αγορά της χώρας. Προϊόν της διεργασίας αυτής, ήταν το Rethinking Insurance. Πρόκειται για την επιτομή της προσφοράς της Hellas Direct στις αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο. Μια φιλοσοφία, αλλά και μια πρακτική, που άλλαξε κάθε τι που «έτσι γινόταν» για πολλά χρόνια στις ασφάλειες. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ευελιξία και δυνατότητα επιλογής, πέρασε στα χέρια των ασφαλισμένων τον ουσιαστικό έλεγχο του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων που αφορούν συνολικά το οικοσύστημα της κινητικότητας.

Σήμερα, η φιλοσοφία και το προϊόν της Hellas Direct,επιβραβεύεται από το διεθνές επενδυτικό περιβάλλον. Προφανώς, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μέσα στο 2021 η Hellas Direct, υποδέχθηκε ως κορυφαίους επενδυτές της, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Πρόκειται για δύο ηχηρά ονόματα, τα οποία προστίθενται στη μακρά λίστα υποστηρικτών της εταιρίας, στα οποία περιλαμβάνονται η Portage Ventures, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Endeavor Catalyst και γνωστά οικογενειακά γραφεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των Jon Moulton και Lord O’ Neill.

Χάρη στην εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, η Hellas Direct, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 56 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια. Και πλέον διαθέτει τις βάσεις να φέρει ακόμη περισσότερες αλλαγές στην ασφαλιστική αγορά, να αναπτύξει περισσότερα προϊόντα με γνώμονα την τεχνολογία και να επεκταθεί σε νέες αγορές.

Τα περισσότερα από τα βήματα αυτά συντελούνται ήδη, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών:

  • Στα τέλη του 2021, η Hellas Direct, πέραν των ασφαλιστικών υπηρεσιών, πέρασε και στην παροχή οικονομικών υπηρεσιών, λανσάροντας το wallet+, το ηλεκτρονικό πορτοφόλι χρηματοδότησης όλων των αναγκών «κινητικότητας» γύρω από το αυτοκίνητο, διευκολύνοντας τους ασφαλισμένους της σε κινήσεις, από την πληρωμή τελών κυκλοφορίας μέχρι το σέρβις ή την αλλαγή ελαστικών και το ΚΤΕΟ.
  • Παράλληλα, ετοιμάζεται να επεκταθεί στη Ρουμανία, ενώ εξετάζει τις κινήσεις της και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία, η Σλοβενία, η Κροατία και η Σλοβακία.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας αποτυπώνουν και την επιτυχημένη πορεία της: Το 2021 ο τζίρος της «κλείνει» στα 40 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 40% σε σχέση το 2019, αλλά και τριπλάσιος σε σύγκριση με το 2018. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 2020, τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της Hellas Direct αυξήθηκαν κατά 47% σε ετήσια βάση, με το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας να ξεπερνά τα 200.000 αυτοκίνητα καταγράφοντας καθαρή αύξηση χαρτοφυλακίου κατά 56%. Για το λόγο αυτό η Hellas Direct μπήκε το 2022 για τρίτη φορά στη λίστα των Financial Times ως μια από τις 1.000 ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη

«Μαζί» με τους κορυφαίους αντασφαλιστές

Στην ασφαλιστική αγορά, όπου η εμπιστοσύνη παραμένει το «κλειδί», η Hellas Direct έχει διασφαλίσει και άλλη μία σύμπραξη που καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών, των προϊόντων και της γενικότερης λειτουργίας της. Πρόκειται για τη μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με τις αντασφαλιστικές Munich Re και Swiss Re, οι οποίες καταβάλουν μέχρι και το 50% των ασφαλίστρων της Hellas Direct. Και η εμπιστοσύνη των μεγαλύτερων αντασφαλιστών της διεθνούς αγοράς, καταδεικνύει αν μη τι άλλο, τον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο είναι δομημένο το σύστημα καλύψεων της Hellas Direct.

Καινοτόμες υπηρεσίες βασισμένες στην υψηλή τεχνολογία

Πραγματικά, οι υπηρεσίες και το σύστημα καλύψεων της Hellas Direct ήταν πρωτοποριακές, από την πρώτη ημέρα: Η εταιρεία, έφερε στην ελληνική αγορά την ασφάλεια με την ημέρα, δίνοντας στους πελάτες της πλήρη ευελιξία στην επιλογή ενός ασφαλιστικού προγράμματος, των καλύψεων, αλλά και διάρκειας του συμβολαίου. Αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα data analytics για να εξασφαλίσει τις πιο αντιπροσωπευτικές τιμές, και μάλιστα με τρόπο εξατομικευμένο για κάθε ασφαλισμένο, στοχεύοντας στον value for money χαρακτήρα των υπηρεσιών της. Το στοιχείο αυτό μάλιστα αναμένεται να κάνει τη διαφορά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από αυξητικές τάσεις για τα ασφάλιστρα, μετά την τεράστια μείωση, της προηγούμενης δεκαετίας.

Επενδύοντας στην εξειδικευμένη και προϊοντική ψηφιοποίηση, η Hellas Direct προσφέρει όλες τις διαδικασίες online, με επίκεντρο την ευκολία και την άνεση του ασφαλισμένου. Το μοντέλο λειτουργίας της, μακριά από τις αργοκίνητες διαδικασίες και τα βάρη των παραδοσιακών ασφαλιστικών, επιτρέπει άμεση ανταπόκριση, ποιοτική εξυπηρέτηση, και ταχύτατη αποζημίωση. Γι’ αυτό και έχει επενδύσει πάνω από 15 εκατ. ευρώ στην παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες και στην επιτάχυνση λήψης αποφάσεων.

Η απλούστευση διαδικασιών, η αμεσότητα και η αξιοπιστία της συνθέτουν το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα. Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί: Η εταιρία διαχειρίζεται καθημερινά 200-300 ζημιές, εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά, με περισσότερες από τις μισές να κλείνουν σε λιγότερο από 48 ώρες. Με αυτήν την πρωτοποριακή φιλοσοφία, λειτουργία και πρακτική, η εταιρεία που ξεκίνησε ως StartUp το 2012, σήμερα χαρακτηρίζεται ως “soonicorn”. Δηλαδή μία εταιρεία που θα γίνει μονόκερως, με αποτίμηση της τάξης του 1 δις. ευρώ. Και αυτοί, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που οδηγούν τους μεγάλους επενδυτές, να την εμπιστευτούν και να «ποντάρουν» τα κεφάλαιά τους στα επόμενα στάδια της ανάπτυξης της...