Γιατί ο τερματικός της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια

Γιατί ο τερματικός της Αλεξανδρούπολης είναι στρατηγικής σημασίας για τα Βαλκάνια

Πύλη αερίου για τα Βαλκάνια γίνεται η Ελλάδα μέσω του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην απεξάρτηση τους από το ρωσικό αέριο. Η ζήτηση από εταιρείες γειτονικών χωρών που σπεύδουν να κλείσουν χωρητικότητα στο FSRU Αλεξανδρούπολης είναι τεράστια, υπολογίζεται ότι δεκάδες έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, ενώ το ίδιο ισχύει για παραγωγούς φυσικού αερίου που θέλουν να πουλήσουν αέριο στα Βαλκάνια.

Φορτία LNG από ΗΠΑ, Κατάρ που θα ελλιμενίζονται στην Αλεξανδρούπολη, μετά την επαναεριοποίησή τους, θα μεταφέρονται μέσω του εθνικού συστήματος αγωγών στον υπό κατασκευή ελληνο-βουλγαρικό αγωγό IGB, και από εκεί θα φτάνουν σε Σερβία και Β.Μακεδονία.

Η ρωσική εξάρτηση των χωρών από τη Ρωσία φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις και το 90% ή 100%, επομένως η ύπαρξη του FSRU είναι κομβικής σημασίας για την απεξάρτησή τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για το μεγάλο, εδώ και πάνω από δεκαετία, ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου, που σε πλήρη λειτουργία θα έχει μέγιστη δυναμικότητα έως και 944.000 κυβικά μέτρα (κ.μ.) ανά ώρα ή 8,3 δισ. κ.μ. ετησίως. Όσο για την αποθηκευτική του ικανότητα ανέρχεται σε 170.000 κ.μ. LNG.

Στο έργο, μαζί με τον αγωγό TAP και τον κάθετο άξονα «Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας», οι Αμερικανοί βλέπουν τα μέσα για μια ενεργειακή απόβαση εντός της δεκαετίας, ακόμη και στην ρωσική αυλή της Ουκρανίας, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την επικυριαρχία της Μόσχας.

Σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων λέγεται ότι έχει ζητηθεί από την Gastrade, εταιρεία κατασκευής του έργου, να επιταχύνει την κατασκευή και να είναι έτοιμο στις αρχές του 2023. Με την κατασκευή του FSRU η χώρα διπλασιάζει σχεδόν τη δυναμικότητα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου η οποία μελλοντικά θα ξεπερνά τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Τη σημασία του τερματικού της Αλεξανδρούπολης ανέλυσαν με τις ομιλίες τους εκτενώς και οι ηγέτες Βουλγαρίας, Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας που είχαν προσκληθεί στα εγκαίνια από την Ελληνική κυβέρνηση.  

  Κίριλ Πέτκοφ: Ιστορική η σημερινή ημέρα για Ελλάδα και Βουλγαρία

   

   «Η σημερινή μέρα θα μείνει μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία και θα συνδέεται με την επιδίωξη για ανεξαρτησία στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα της συνεργασίας και είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αλεξανδρούπολη», ανέφερε, από το βήμα της ίδιας εκδήλωσης, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ.

   «Το πρότζεκτ αυτό είναι ένδειξη της δύναμης και της ενότητάς μας», τόνισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν ώστε να φτάσουμε σήμερα στην έναρξη υλοποίησης του έργου και σημειώνοντας πως «από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση, λόγω της ρωσικής εισβολής, τέτοιου είδους κινήσεις αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

   Η Ελλάδα και η Βουλγαρία σήμερα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, συνεργάζονται και αυτό μπορεί και να βοηθήσει στη Βουλγαρία, σημείωσε ο κ. Πέτκοφ και προσέθεσε: «Τη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία και την πίεση που ασκεί η Ρωσία στη Βουλγαρία με τη διακοπή της παροχής του αερίου στη Βουλγαρία μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε μόνο μαζί γιατί είμαστε ανεξάρτητες χώρες και ακολουθούμε πολιτικές που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο».

   Υπογράμμισε δε, πως «η οικονομική πίεση του Κρεμλίνου ενάντια στη χώρα μας και ενάντια στην ΕΕ δεν θα πετύχει γιατί εμείς θα αντιπαρατεθούμε και το σημερινό γεγονός είναι απόδειξη γι' αυτό».

   «Σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτκοφ, «υποστηριζόμενοι από τα ευρωπαϊκά όργανα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία βάζουν τα θεμέλια του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας και Βουλγαρίας, που είναι όχι μόνο ενεργειακό έργο αλλά θα αλλάξει και τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης».

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξήρε, επίσης, τον ρόλο της συνεργασίας στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας πως «όταν μοιραζόμαστε τις υποδομές στην περιοχή -του αερίου, της ενέργειας, των σιδηροδρόμων- όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, μπορούμε να αποτελέσουμε μια μηχανή για όλη την Ευρώπη».

   

   Αλεξάντερ Βούτσιτς: Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή ο FSRU Αλεξανδρούπολης

   

Σημαντικό έργο για την ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τον FSRU της Αλεξανδρούπολης ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρόσκληση στην εκδήλωση.

Ο κ. Βούτσιτς παραδέχθηκε ότι ήταν κι αυτός μεταξύ των σκεπτικιστών ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου, αλλά, όπως είπε, «τώρα πια που ξέρω ότι είμαστε στην τελική ευθεία θέλω να πω ότι είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων που θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν έργα όπως ο IGB και όταν ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορέσουμε να υποδεχόμαστε μεγάλες ποσότητες».

Ο Σέρβος πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, όμως αυτό που είναι πολύ σημαντικό -και στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του-  είναι ότι η διασυνδεσιμότητα των υποδομών μας είναι πολύ σημαντική. «Δηλαδή η φιλία μας είναι πολύ σημαντική και είμαι ευγνώμων στην ΕΕ γιατί θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να σκεφτούμε ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Και φυσικά ακόμα και το έργο που αφορά τη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ», προσέθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

 Κλείνοντας επανέλαβε την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση προκλήσεων όχι μόνο στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας, αλλά και σε τομείς, όπως ο επισιτιστικός. «Ελπίζω όλοι μαζί από κοινού με κοινή μάχη να αναζητήσουμε και να βρούμε λύσεις για τους λαούς μας. Γιατί οι τελετές είναι όμορφες όμως αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή των ανθρώπων και το βιοτικό επίπεδο των λαών μας. Θεωρώ λοιπόν ότι με την υποστήριξη της ΕΕ θα καταφέρουμε να υπερκεράσουμε όλες τις δυσκολίες», υπογράμμισε.

   

   Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι: Ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη

   

   «Είναι ιστορικό γεγονός αυτό που συμβαίνει σήμερα για την ενέργεια στην Αλεξανδρούπολη», επισήμανε, από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για μακροπρόθεσμη ενεργειακή κάλυψη σε μια κρίσιμη περίοδο».

   «Μαζί με τον κεντρικό σταθμό εξασφαλίζεται η ενεργειακή επάρκεια για μακροπρόθεσμα. Μιλάμε για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου και επίσης και ηλεκτρικής ενέργειας», σημείωσε ο κ. Κοβάτσεφσκι, επισημαίνοντας πως και η χώρα του θέλει να συμμετάσχει και να υπάρχει διασύνδεση της σε αυτό το πεδίο, «με όλες τις υποδομές που θα φέρουν το φυσικό αέριο στους πολίτες και στην οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας».

   Ο κ. Κοβάτσεφσκι χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο την κατάργηση του λιγνίτη και την αντικατάσταση με φυσικό αέριο, επισημαίνοντας πως η διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων είναι πολύ σημαντική και συμβάλλει στην απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

   Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε, θα μπορούμε να έχουμε περισσότερες πηγές ενέργειας κι αυτό θα σημαίνει ασφάλεια στην προμήθεια ενέργειας, φυσικού αερίου.

   «Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας η διασύνδεση με τις χώρες της Κεντρικής και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η διασύνδεση των ενεργειακών υποδομών μεταξύ των χωρών μας. Η πραγματοποίηση αυτού του έργου μάς οδηγεί και σε άλλα ενεργειακά έργα και την βελτίωση του ανταγωνισμού στην περιοχή», σημείωσε.

   Όπως και ο Πρόεδρος της Σερβίας, έτσι και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε τη σημασία της βαλκανικής συνεργασίας, επισημαίνοντας ότι «στους δύσκολους καιρούς, οι φίλοι και οι γείτονες πρέπει να είναι μαζί, να αλληλοβοηθιούνται» και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις επαφές με τους κ.κ. Μητσοτάκης και Βούτσιτς ως προς την εξασφάλιση των απαραίτητων ενεργειακών πόρων κατά τη διάρκεια του χειμώνα.