Γιατί η Ελλάδα (ξανα)βγαίνει στις αγορές

Γιατί η Ελλάδα (ξανα)βγαίνει στις αγορές

Να ανεβάσει το ποσό που θα έχει αντλήσει από τις αγορές πάνω από τα 10 δισ. ευρώ πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς θα επιδιώξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Στόχος, να γίνει ένα ακόμη επιτυχημένο βήμα στις αγορές και να περιοριστεί ο όγκος των χρημάτων που θα πρέπει να αντληθεί μέσα στο β’ εξάμηνο της χρονιάς και εν μέσω «μποτιλιαρίσματος» κυρίως λόγω και της επικείμενης εξόδου της Κομισιόν για την άντληση άνω των 800 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι θα χρειαστεί να ξεπεραστεί ο δανεισμός που είχε προβλεφθεί κατά την κατάρτιση του ετήσιου σχεδίου του ΟΔΔΗΧ, το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις αγορές κρίνεται κατάλληλο για να γίνει η επόμενη κίνηση ακόμη και μέσα στην εβδομάδα όπως φημολογείται.

Όσο για τον τρόπο άντλησης των πρόσθετων πόρων, το σενάριο της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου φαντάζει ιδιαίτερα πιθανό χωρίς όμως να αποκλείεται και κάποια άλλη λύση. Να σημειωθεί ότι το 10ετές είχε γνωρίζει ζήτηση ρεκόρ τον Ιανουάριο όταν και έγινε η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου της φετινής χρονιάς.

Σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη μέσα στο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να κάνει μια προσπάθεια προσγείωσης στην πραγματικότητα. «Η Ελλάδα δεν έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα», θύμισε, θέλοντας να επισημάνει ότι το να παραμείνουν ανοικτές οι αγορές και να προσφέρουν χαμηλό επιτόκιο δανεισμού για τη χώρα, δεν είναι κάτι αυτονόητο και δεδομένο.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα στα ταμειακά διαθέσιμα που θα παραμείνουν έως το τέλος του έτους αλλά και στο ύψος του δανεισμού.

Από τα ταμειακά διαθέσιμα των περίπου 30 δισ. ευρώ, τα 15,7 δισ. ευρώ είναι τα «κλειδωμένα» χρήματα από το ESM τα οποία μπορούν να ξεκλειδώσουν βεβαίως, ωστόσο αυτό δεν θα στείλει καλό μήνυμα στις αγορές.

Από την άλλη, υπάρχει και ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ που είναι ο «κουμπαράς» πολλών φορέων της γενικής κυβέρνησης οι οποίοι θα «διαμαρτυρηθούν» αν δαπανηθούν τα χρήματά τους.

Ως εκ τούτου, το να παραμείνουν τα ταμειακά διαθέσιμα πάνω από τα 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους (και ιδανικά να φτάσουν προς τα 30 δισ. ευρώ) θεωρείται ένας επιτεύξιμος και σημαντικός στόχος.

Ωστόσο, αυτό προϋποθέτει δύο πράγματα: Πρώτον δημοσιονομική συγκράτηση από εδώ και στο εξής ώστε να μην ξεφύγει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός των μέτρων στήριξης και δεύτερον αύξηση του δανεισμού από τις αγορές.

Είναι πολύ πιθανό ότι το χρέος θα χρειαστεί να κλείσει φέτος πάνω από τα 355 δισ. ευρώ προκειμένου να κρατηθούν στο ύψος τους τα ταμειακά διαθέσιμα.