Γερμανία: Το λιανεμπόριο θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Γερμανία: Το λιανεμπόριο θα γνωρίσει τη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Το λιανικό εμπόριο στη Γερμανία – με την εξαίρεση του λιανεμπορίου τροφίμων – αναμένεται να σημειώσει πτώση της τάξης του 22% φέτος αν δεν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας, βάζοντας τον κλάδο σε πορεία για τη χειρότερη ύφεση που θα έχει γνωρίσει από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του συνδέσμου HDE, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Περιλαμβάνοντας το λιανεμπόριο τροφίμων, η συνολική πτώση των λιανικών πωλήσεων θα διαμορφωθεί στο 4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, πράγμα που φανερώνει τη μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα καταστήματα τροφίμων – που παρέμειναν ανοιχτά κατά τη διάρκεια της καραντίνας που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διάδοσης του νέου κορονοϊού – και των υπόλοιπων καταστημάτων λιανικής πώλησης που αναγκάστηκαν να κλείσουν για το εν λόγω διάστημα.

Η πανδημία έχει αλλάξει δραματικά τις συνήθειες των καταναλωτών καθώς είναι πολλοί εκείνοι που, φοβούμενοι την έκθεσή τους στον ιό, προτιμούν να ψωνίζουν μέσω διαδικτύου παρά να επισκεφθούν τα καταστήματα.

Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τα μικρότερα καταστήματα που συχνά δεν έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν τεχνολογικά τις ηλεκτρονικές πωλήσεις.

«Η κρίση του κορονοϊού θα απασχολεί τον κλάδο του λιανεμπορίου για αρκετά ακόμη χρόνια» δήλωσε ο διευθυντής του HDE. «Πολλοί καταναλωτές άλλαξαν τις συνήθειές τους, και οι έμποροι θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες».