Γαλλο-γερμανική συνεργασία στις υπηρεσίες cloud στην Ευρώπη εναντίον της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ

Γαλλο-γερμανική συνεργασία στις υπηρεσίες cloud στην Ευρώπη εναντίον της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ

Η Deutsche Telekom και η γαλλική OVHcloud σχεδιάζουν τη δημιουργία μιας νέας προσφοράς cloud computing για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους φορείς του δημοσίου, που πρόκειται να είναι στρατηγικής σημασίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι δύο εταιρείες.

Η γαλλο-γερμανική συνεργασία είναι η πρώτη απόπειρα προσφοράς μιας ευρωπαϊκής εναλλακτικής στις υπηρεσίες cloud computing της Amazon, της Microsoft και της Google, ενός τομέα που αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 6,3% το 2020 φτάνοντας τα 257,9 δις, δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Gartner, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι λόγω της πανδημίας.

Οι τρεις αμερικανικές εταιρείες κατείχαν περίπου το 60% της αγοράς στο δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με τις έρευνες αγοράς, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

Αυτή η πρωτοκαθεδρία έχει προκαλέσει ανησυχία στην Ευρώπη ότι ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα θα μπορούσαν να γίνουν στόχος κατασκοπίας μετά την υιοθέτηση του αμερικανικού νόμου CLOUD το 2018, και εν τη απουσία άλλων ανταγωνιστών εκτός της κινεζικής Alibaba.

«Αυτή η νέα προσφορά θα απευθύνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες του δημοσίου, καθώς σε όλους τους λειτουργούς βασικών υποδομών και στις εταιρείες κάθε μεγέθους που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς ή ευαίσθητους τομείς δημοσίου συμφέροντος», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η Amazon, η Microsoft και η Google έχουν δεσμευτεί ότι θα σεβαστούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες προστασίας δεδομένων. Ταυτόχρονα, πολλοί αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα οποιουδήποτε νεοφερμένου να ανταγωνιστεί την κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών στην Ευρώπη, καθώς έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια τεράστια ποσά που τους έχουν εξασφαλίσει σημαντικό προβάδισμα.