Γ. Στάσσης: Κερδοφορία 1,1 δισ. το 2023, αισιοδοξία για αποζημίωση στους λιγνίτες

Γ. Στάσσης: Κερδοφορία 1,1 δισ. το 2023, αισιοδοξία για αποζημίωση στους λιγνίτες

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ, με την απολιγνιτοποίηση να προχωρά κανονικά και νέα έργα ΑΠΕ στα σκαριά, γεγονός που θα αποτυπωθεί σε κερδοφορία 1,1 δισ (EBITDA) μέχρι το 2023.

Στην από εδώ και πέρα πορεία της επιχείρησης, στα υφιστάμενα καθώς και τα νέα projects που αυτή δρομολογεί, αναφέρθηκε κατά την διάρκεια της ετήσιας γενικής της συνέλευσης, ο επικεφαλής της Γιώργος Στάσσης, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι μέσα στο 2021 θα υπάρχουν θετικές εξελίξεις από τις Βρυξέλλες όσον αφορά το αίτημα που έχει καταθέσει η Ελλάδα για αποζημίωση όσων λιγνιτικών μονάδων αποσύρονται.

Σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα, να ενταχθούν οι λιγνίτες σε καθεστώς εφεδρείας για το οποίο και η ΔΕΗ θα αποζημιώνεται,  ο κ. Στάσσης εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα υπάρχουν καλά νέα. Εξάλλου το δρόμο για αποζημίωση της επιχείρησης σχετικά με την πρόωρη απόσυρση των μονάδων της, ανοίγουν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές για κρατικές ενισχύσεις της ΕΕ, όπως σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στα βασικά μεγέθη του ομίλου ΔΕΗ, ο κ. Στάσσης εξήγησε ότι η επιχείρηση έχει φτάσει στο 80% του στόχου για την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία που έχει τεθεί στο στρατηγικό σχέδιο.

Σε αυτό το μοτίβο, προχωρά κανονικά το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης καθώς έχει ήδη αποσυρθεί καθαρή ισχύς 1,1 GW το 2020 και το 2021, ενώ ακόμη έχει προγραμματιστεί η απόσυρση για επιπλέον  0,24GW εντός του έτους. Όσο για το κόστος της απολιγνιτοποίησης, αυτό θα κατανεμηθεί σε βάθος 10 – 15 ετών.

Παράλληλα, ο κ. Στάσσης  δήλωσε ότι στη διανομή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 17 % ήδη από το 2020 παρά την πανδημία αντιστρέφοντας την τάση των προηγούμενων ετών ενώ βελτιώθηκαν οι δείκτες διακοπών ρεύματος.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ στάθηκε ιδιαίτερα στην εμπιστοσύνη των αγορών προς την επιχείρηση, όπως εκφράστηκε με την έκδοση ομολογιών βιωσιμότητας ύψους 775 εκατ. ευρώ, την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης απαιτήσεων έως 60 ημερών (από τις οποίες αντλήθηκαν 150 εκατ. το. Νοέμβριο) και την υπογραφή της αντίστοιχης τιτλοποίησης για απαιτήσεις άνω των 90 ημερών από την οποία αναμένονται μέχρι 325 εκατ. ευρώ, αλλά και τις συμβάσεις χρηματοδότησης που υπεγράφησαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.