Γ. Μπουτάρης: Θα υποβάλλουμε αίτημα για χρηματοδότηση στην Υπατη Αρμοστεία

Γ. Μπουτάρης: Θα υποβάλλουμε αίτημα για χρηματοδότηση στην Υπατη Αρμοστεία

"Το προσφυγικό είναι ένα θέμα με μεγάλη πολιτική διάσταση. Αυτή τη στιγμή μας δίνεται η δυνατότητα να υποβάλλουμε αίτημα για χρηματοδότηση στην Υπατη Αρμοστεία", ανέφερε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με αφορμή το διετές πρόγραμμα 20.000 θέσεων υποδοχής για υποψηφίους προς μετεγκατάσταση και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε την περιοχή των Λουτρών Θέρμης, ως πιθανό χώρο υποδοχής προσφύγων, υποστηρίζοντας πως μέσα στις επόμενες ημέρες η ομάδα εργασίας που έχει προκύψει από παλαιότερη σύσκεψη των δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης θα συγκεντρώσει όλες τις προτάσεις για ένα κοινό σχέδιο.

"Είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το θέμα των προσφύγων βρίσκοντας από κάπου λεφτά. Διότι λεφτά δεν υπάρχουν. Ούτε από τους προϋπολογισμούς των Δήμων, ούτε το κράτος μπορεί να καλύψει αυτές τις δαπάνες", είπε ο κ.Μπουτάρης.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πέτρο Μάστακα, καταθέτοντας τις ερωτήσεις τους.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής υπό τη μορφή ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών, ώστε να δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα. Σύμφωνα με τον κ.Μάστακα πρόκειται για 20.000 θέσεις υποδοχής που ωστόσο μέσα στα δύο χρόνια μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 66.400 ανθρώπους.

Ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, στάθηκε στην ανάγκη συνεργασίας της Ύπατης Αρμοστείας με την κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως "επιβεβλημένη". "Πώς θα μπορέσετε όμως να συνεργαστείτε με Μουζάλα και Καμμένο που έχουν αντίθετες απόψεις", αναρωτήθηκε ο κ.Καλαφάτης.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έδωσαν το παρών, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), Λάζαρος Κυρίζογλου και Σίμος Δανιηλίδης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης, Χάρης Αηδονόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ