FT: Πως αντιστράφηκε η τύχη Ελλάδας - Γερμανίας

FT: Πως αντιστράφηκε η τύχη Ελλάδας - Γερμανίας

Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει στην οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους Financial Times, που αντιπαραθέτουν τα στοιχεία μεταποίησης σε Γερμανία και Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IHS Markit, η Γερμανία βιώνει τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής της την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ίδιος τομέας στην Ελλάδα αναπτύχθηκε ταχύτερα από όλες τις οικονομίες της Ευρωζώνης, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας την ευπάθεια της γερμανικής εξαγωγικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται πως έχει βρεθεί σε ύφεση το τρίτο τρίμηνο. Αντίθετα για την Ελλάδα, είναι το τελευταίο σημάδι μιας καθυστερημένης ανάκαμψης έπειτα από μια τεράστια οικονομική ύφεση, σχολιάζουν οι FT.

Περιέργως, η γερμανική αδυναμία και η ελληνική δυναμική εξηγούν επίσης γιατί οι αποδόσεις των ομολόγων των δύο χωρών είναι κοντά σε επίπεδα ρεκόρ. Καθώς οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων βυθίστηκαν κι άλλο κάτω από το μηδέν, οι διαχειριστές κεφαλαίων άρχισαν να αναζητούν αλλού αποδόσεις, ενώ την ίδια ώρα η ελληνική ανάπτυξη δίνει στους επενδυτές μια βεβαιότητα ότι το ελληνικό χρέος είναι λιγότερο επικίνδυνο από παλιά.