Φόρους πάνω από 8 δισ. δολάρια μπορεί να βρεθεί να χρωστά η Apple στην Ευρώπη

Φόρους πάνω από 8 δισ. δολάρια μπορεί να βρεθεί να χρωστά η Apple στην Ευρώπη

Έναν βαρύ λογαριασμό φόρων φέρεται να αντιμετωπίζει η Apple στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο μπορεί να χρωστά πάνω από 8 δισ. δολάρια σε καθυστερούμενος φόρους ως αποτέλεσμα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις φορολογικές πολιτικές της, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

Η έρευνα διεξάγεται από το 2014 και η απόφαση μπορεί να εκδοθεί ακόμα και το Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι η επιχειρηματική συμφωνία της Apple στην Ιρλανδία της επιτρέπει να υπολογίζει τα κέρδη της με πιο ευνοϊκές μεθόδους. Ενώ το 55% των συνολικών εσόδων της Apple προέρχεται από χώρες εκτός των ΗΠΑ, ο ξένος φορολογικός συντελεστής της είναι περίπου 1,8%, σύμφωνα με την ανάλυση. Εάν η Επιτροπή αποφασίσει να επιβάλει σκληρότερα λογιστικά πρότυπα, η Αpple θα χρωστάει φόρους με συντελεστή 12,5% σε κέρδη 64,1 δισ. δολαρίων που δημιουργήθηκαν από το 2004 έως το 2012.

Τον Οκτώβριο η εταιρεία συμπεριέλαβε τον φορολογικό έλεγχο στους παράγοντες κινδύνου, ενώ επιπλέον των ελέγχων της ΕΕ, η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, έχει επίσης εξετάσει τις επιστροφές φόρου της εταιρείας, ανέφερε η Apple.

Ενώ κατά καιρούς έχουν αμφισβητηθεί οι φορολογικές πρακτικές και άλλων αμερικανικών εταιρειών, όπως οι Starbucks Corp., Amazon.com Inc. και McDonalds Corp., η Apple είναι ενδεχομένως η μεγαλύτερη υπόθεση αμερικανικής εταιρείας που έχει απασχολήσει τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης.