7ος χρόνος, ημέρα 2099η
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια «φορο-δώρα» κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά

Φορολογικές δηλώσεις: Ποια «φορο-δώρα» κινδυνεύουν να μείνουν στα χαρτιά
Shutterstock

«Δώρο άδωρο» κινδυνεύει να γίνει η έκπτωση φόρου 3% για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος για τους περισσότερους φορολογούμενους. Στα «χαρτιά» έχει μείνει προς το παρόν και η εξαγγελία ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση ίση με το 35% των κεφαλαίων που εισέπραξαν στις τρεις πρώτες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν τις στατιστικές, ενημερώνονται για τις δυνατότητες των μηχανισμών να προετοιμάσουν τα μέτρα στήριξης και είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν τις όποιες προσαρμογές χρειαστούν.

Η πορεία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κρίνεται προς το παρόν κατώτερη του αναμενομένου. Με τη λογιστική κοινότητα απορροφημένη από την υποβολή άλλων δηλώσεων που συνδέονται με την πανδημία και τα μέτρα στήριξης, έχουμε φτάσει στις 5 Ιουλίου να έχουμε υποβάλλει 1,35 εκατομμύρια δηλώσεις όταν πέρυσι τέτοιο καιρό είχαν υποβληθεί 3,5 εκατομμύρια δηλώσεις.

Είμαστε δύο εκατομμύρια δηλώσεις… πίσω σε σχέση με πέρυσι ενώ ούτε το 2020 καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία μέσα στον Αύγουστο. Τι σημαίνει όμως στην πράξη αυτή η καθυστέρηση;

1. Πρώτον ότι θα είναι πολύ μικρός ο αριθμός των φορολογούμενων που θα τους δοθεί η δυνατότητα να αποπληρώσουν εφάπαξ τον φόρο που τους αναλογεί και να εξασφαλίσουν την έκπτωση του 3% που έχει νομοθετηθεί. Προς το παρόν, έχουν εκδοθεί μόλις 500.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά (σ.σ σε σύνολο 1,8 εκατομμυρίων που έχουν εκδοθεί μέχρι στιγμής ή τριών εκατομμυρίων χρεωστικών που αναμένεται να βγουν συνολικά). Πλέον το πρόβλημα καλείται να το «δει» το οικονομικό επιτελείο. Και ουσιαστικά, να αποφασίσει αν η έκπτωση του 3% θα δοθεί και σε όσους θα υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Αυγούστου (ή και αργότερα).

2. Δεύτερον ότι δεν θα καταστεί εφικτό να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η λογιστική κοινότητα πιέζει το υπουργείο Οικονομικών για παράταση ωστόσο η ανακοίνωση δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει τώρα καθώς δεν πρέπει να υπάρξει και άλλη χαλάρωση στον ρυθμό.

3. Αν υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων (σ.σ έστω και με την υποχρέωση καταβολής τριπλής δόσης για όσους κάνουν δήλωση στο τέλος Σεπτεμβρίου) αναγκαστικά θα πάει… πίσω και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να περιοριστεί και ο αριθμός των δόσεων από 6 που προβλέπονται σήμερα σε πέντε. Ένα είναι βέβαιο: μετά τον Φεβρουάριο του 2022, δεν θα πληρώνουμε δόσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ παρά μόνο αν εντάξουμε αυτά τα χρέη σε ρυθμίσεις.

Πριν από δύο μήνες, το υπουργείο Οικονομικών είχε εξαγγείλει ότι σε όσους πήραν χρηματοδότηση μέσα από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3, θα τους δοθεί και η δυνατότητα να διαλέξουν (αν η μείωση των εσόδων τους κατά τη  διάρκεια του 2020 είναι πάνω από 30%).

1. Ή να κουρευτεί η οφειλή τους (από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 1, 2 και 3 κατά 50%).

2. Ή να απαρνηθούν το κούρεμα του 50% και να λάβουν ως αντάλλαγμα πρόσθετη χρηματοδότηση 35% επί των ποσών που πήραν κατά τις τρεις πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές προκειμένου να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ούτε για το συγκεκριμένο μέτρο. Μένει να ανακοινωθεί αν θα προχωρήσει η εξαγγελία και πότε.

Το μέτρο συνδέεται και με το χρονοδιάγραμμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αλλά και με την νέα ρύθμιση που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την επιστροφή των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.