Fitch: Επιβεβαίωσε το «BBB-» της Τουρκίας, αρνητικό το outlook

Fitch: Επιβεβαίωσε το «BBB-» της Τουρκίας, αρνητικό το outlook

Σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας στο «BBB-», τη χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα, προχώρησε η Fitch εχθές Παρασκευή, ωστόσο υποβάθμισε το outlook σε «αρνητικό» από «σταθερό», έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα.

«Η μη επιτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος τον Ιούλιο επιβεβαιώνει τους αυξημένους κίνδυνους της πολιτικής σταθερότητας», αναφέρει η Fitch, συμπληρώνοντας πως η εκκαθάριση περίπου 70.000 δημόσιων υπαλλήλων δημιουργεί επιπλέον αβεβαιότητα. «Η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την οικονομική απόδοση και εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομική πολιτική», τονίζει.

Στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης, αναφέρει ότι η συντριπτική αντίθεση της κοινής γνώμης στην απόπειρα πραξικοπήματος και η επακόλουθη ενότητα των περισσότερων πολιτικών κομμάτων θα μπορούσε να μειώσει τα πολιτικά χτυπήματα.

Ωστόσο, οι συνθήκες ασφάλειας έχουν επιδεινωθεί, σημειώνει η Fitch, έχοντας σημαντική επίπτωση στον τομέα του τουρισμού.

Μια υποβάθμιση μπορεί να προκληθεί από τη διατήρηση ή την επιδείνωση της πολιτικής αστάθειας, της ανασφάλειας ή των γεωπολιτικών πιέσεων, παράγοντες που υποβαθμίζουν την οικονομική απόδοση και την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, προσθέτει.

Σημειώνεται πως η Moody's τοποθέτησε τον Ιούλιο την Τουρκία σε καθεστώς επιτήρησης για ενδεχόμενη υποβάθμιση σε junk. Λίγες μέρες αργότερα, η S&P «έριξε» την Τουρκία πιο βαθιά στη βαθμίδα junk, υποβαθμίζοντάς την σε «ΒΒ» από «ΒΒ+».

Πρωτοφανής απόφαση

Πρωτοφανή χαρακτηρίζει την απόφαση της Fitch να διατηρήσει την αξιολόγηση της Τουρκίας στο «BBB-» ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Mehmet Simsek.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα όσα η Τουρκία έχει περάσει, η αλλαγή του outlook δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο η διατήρηση της αξιολόγησης είναι πρωτοφανής και δείχνει πως τα θεμελιώδη στοιχεία της Τουρκίας είναι ισχυρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη έχουν αυξηθεί μετά τα γεγονότα, ενώ εκτίμησε πως θα υπάρξουν αναθεωρήσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος στο τέλος Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου.