Fitch: Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό για την ελληνική οικονομία

Fitch: Βραδυφλεγής βόμβα το δημογραφικό για την ελληνική οικονομία

Το δημογραφικό στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα. Οι συνταξιούχοι αναμένεται να αυξηθούν στο 67,7% έως το 2045 και στο 75,2% έως το 2070. Η γήρανση του πληθυσμού  αυξάνει τα δημοσιονομικά κόστη και στερεί αναβαθμίσεις των οικονομιών. Ωστόσο, η Ελλάδα προώθησε γενναίες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, γεγονός που μειώνει τους δημοσιονομικούς κινδύνους. Οι μεταρρυθμίσεις όμως πρέπει να συνεχιστούν.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Fitch, το δημογραφικό πρόβλημα «στερεί» πιστοληπτικές αναβαθμίσεις, καθώς αυξάνει κατακόρυφα το δημοσιονομικό κόστος. Έτσι λοιπόν, στις υπό εξέταση 34 χώρες από τον οίκο αξιολόγησης, το δημοσιονομικό κόστος σχετικά με τη γήρανση του πληθυσμού θα αυξάνεται κατά 2,4% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2045. Το διάστημα από το 2045 έως το 2070 θα αυξάνεται 3,6% κατ' έτος .

Επομένως, στις περισσότερες χώρες θα υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησής τους πάνω από μία βαθμίδα έως το 2045 και 3,8 βαθμίδες έως το 2070. Για να μπορέσει να ανακοπεί το δημοσιονομικό κόστος από το δημογραφικό, πρέπει να υιοθετηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, αν και η Ελλάδα παρουσιάζει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της ηλικίας του πληθυσμού, ωστόσο έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.  Αυτές ήταν αποτέλεσμα του πακέτου διάσωσης των προηγούμενων ετών, με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όμως να πρέπει να ενταθούν.

Στις περισσότερες χώρες θα υπάρξει υποβάθμιση της αξιολόγησής τους πάνω από μία βαθμίδα έως το 2045 και 3,8 βαθμίδες έως το 2070. Για να μπορέσει να ανακοπεί το δημοσιονομικό κόστος από το δημογραφικό, πρέπει να υιοθετηθούν γενναίες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος. Έτσι λοιπόν, αν και η Ελλάδα παρουσιάζει από τις μεγαλύτερες αυξήσεις της ηλικίας του πληθυσμού, ωστόσο έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις.  Αυτές ήταν αποτέλεσμα του πακέτου διάσωσης των προηγούμενων ετών, με τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όμως να πρέπει να ενταθούν.

Οι μεταρρυθμίσεις όμως που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Ελλάδα, οδηγούν στη μείωση του δημοσιονομικού κόστους, συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, γεγονός που οδηγεί  σε πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης έως 1,8 βαθμίδες έως το 2045