Φ. Αραμπατζή: Ανοιχτό το κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Φ. Αραμπατζή: Ανοιχτό το κρίσιμο ζήτημα του προϋπολογισμού της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

«Εν μέσω διαπραγματεύσεων για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως νίκη την παράταση των διαπραγματεύσεων, παρόλο που τα κρίσιμα ζητήματα της μείωσης του προϋπολογισμού και της εξίσωσης των στρεμματικών ενισχύσεων παραμένουν ανοιχτά», τονίζει η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η βουλευτής της ΝΔ επισημαίνει ότι «η ολική καταστροφή της διακοπής των άμεσων ενισχύσεων αποφεύχθηκε μεν, αλλά οι κίνδυνοι της εξωτερικής σύγκλισης είναι μεγάλοι και είναι μπροστά μας» και ζητά από τον κ. Αποστόλου «αντί να προβαίνει σε αβάσιμες θριαμβολογίες, να απαντήσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του ώστε να διασφαλισθεί στα μέχρι τώρα επίπεδα ο προϋπολογισμός της Μελλοντικής ΚΑΠ».

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου επιχειρεί να παρουσιάσει ως διαπραγματευτική νίκη της Κυβέρνησής του την μη έκδοση συμπερασμάτων στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της 19ης Μαρτίου αναφορικά με την πλήρη και άμεση εξίσωση των στρεμματικών ενισχύσεων στην κρίσιμη συζήτηση για τη Νέα ΚΑΠ μετά το 2020.
 
Αιτία, βέβαια, της μη ύπαρξης ομοφωνίας, δεν υπήρξε κάποια πίεση που άσκησε η ελληνική πλευρά, αλλά η καταψήφιση του επίμαχου σημείου περί σχετικής εξωτερικής σύγκλισης από πέντε (5) Κράτη Μέλη των χωρών Visegrad (την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και τη Σλοβακία), οι οποίες επιμένουν στο καταστροφικό για τη χώρα μας σενάριο της απόλυτης εναρμόνισης των στρεμματικών ενισχύσεων.
 
Η ολική καταστροφή της διακοπής των άμεσων ενισχύσεων αποφεύχθηκε μεν, αλλά οι κίνδυνοι της εξωτερικής σύγκλισης είναι μεγάλοι και είναι μπροστά μας. Με αβάσιμους πανηγυρισμούς εσωτερικής κατανάλωσης και μάλιστα σε μία κρίσιμη περίοδο διαπραγματεύσεων, ο κ. Αποστόλου σκοπίμως αποκρύπτει ότι η μη ύπαρξη ομοφωνίας του Συμβουλίου, καθόλου δεν σημαίνει επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος. Σημαίνει προς το παρόν μόνο παράταση των συζητήσεων για την δέσμη των μέτρων στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, με ορίζοντα τις 2 Μαΐου 2018, που θα εκδοθεί η νομοθετική πρόταση για το ΠΔΠ.
 
Αντί να προβαίνει σε αβάσιμες θριαμβολογίες, ο υπουργός οφείλει να απαντήσει:
 
- Ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειες του ώστε να διασφαλισθεί στα μέχρι τώρα επίπεδα ο προϋπολογισμός της Μελλοντικής ΚΑΠ;
 
- Πώς σκοπεύει να χειριστεί το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης κατά τις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ, προκειμένου να μην πληγούν καίρια οι Έλληνες Αγρότες από τυχόν σύγκλιση των στρεμματικών ενισχύσεων;
 
- Διαθέτει κάποιο σχέδιο δράσης για την προετοιμασία του ΥΠΑΑΤ αναφορικά με την διαχείριση του απαιτητικού Νέου Μοντέλου Παράδοσης (Delivery Model), ώστε να καταβάλλονται οι άμεσες ενισχύσεις στους Έλληνες Αγρότες;
 
- Τι θα κάνει με το θέμα της επιβολής ανωτάτου ορίου στις άμεσες ενισχύσεις και ποια η θέση του σε ό,τι αφορά τα ιστορικά δικαιώματα και τα θέματα της ΚΟΑ;».

Φωτογραφία: Intime News