Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, 12:39
Τελευταία ενημέρωση: 12:44

-A +A

Εξασθενεί η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017, 12:39
Τελευταία ενημέρωση: 12:44
Εξασθενεί η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου
-A +A

Τα φαινόμενα ύφεσης του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα εξασθένησαν τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες κατέγραψαν πτώση τόσο στην παραγωγή όσο και στις νέες παραγγελίες.

Ειδικότερα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index® – PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– κατέγραψε τιμή κάτω από το σημαντικό σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων για τέταρτο συνεχή μήνα τον Δεκέμβριο, υποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο περαιτέρω υποχώρηση του τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Κλείνοντας στις 49,3 μονάδες, υψηλότερα από τις 48,3 μονάδες του Νοεμβρίου, ο δείκτης αυξήθηκε καταγράφοντας υψηλό τεσσάρων μηνών, ενώ παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, σε αντιστοιχία με την τάση που επικρατεί με βάση τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας (49,4 μονάδες).

Σημειώνεται πως η μείωση των θέσεων εργασίας, παρότι ελαφριά, παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τον Μάιο. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές περιόρισαν τις αδιεκπεραίωτες εργασίες, ενώ παράλληλα εξακολούθησαν να ασκούν πολιτική μείωσης των αποθεμάτων. Όσον αφορά τις τιμές, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενόψει της σημαντικής αύξησης του κόστους εισροών.

Η αύξηση του κύριου δείκτη PMI οφείλεται, εν μέρει, στην ασθενέστερη συρρίκνωση της παραγωγής στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας. Παρόλ' αυτά, η πρόσφατη υποχώρηση ήταν η τέταρτη κατά σειρά. Η υποχώρηση του όγκου παραγωγής ήταν αποτέλεσμα της περαιτέρω σταθερής μείωσης των αποθεμάτων ετοίμων προϊόντων.

Οι παραγωγοί αγαθών κατέγραψαν περαιτέρω υποχώρηση των νέων παραγγελιών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, καθώς μέλη του πάνελ ανέφεραν την ασθενέστερη ζήτηση και την αστάθεια που επικρατεί στον ελληνικό χρηματοοικονομικό τομέα ως παράγοντες που συνέτειναν στην υποχώρηση. Κατόπιν τούτου, η μείωση ήταν η ασθενέστερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο. Οι κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης μείωση των νέων εργασιών από πελάτες του εξωτερικού.

Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των επιπέδων ανεκτέλεστων εργασιών στον τομέα παραγωγής αγαθών στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώνεται κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2008. Καθώς οι εταιρείες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μικρότερο φόρτο εργασίας, μείωσαν τον αριθμό των εργαζομένων για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών. Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθενημένος σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα της έρευνας.

Οι κατασκευαστές κατέγραψαν σημαντική αύξηση της μέσης επιβάρυνσης κόστους τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες συνέδεσαν κατά κύριο λόγο την αύξηση με τις υψηλότερες τιμές του χάλυβα, του ψευδαργύρου και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Επιπροσθέτως, ο ρυθμός αύξησης ξεπέρασε τον επί μακρόν καταγεγραμμένο μέσο όρο στην ιστορία της έρευνας.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές πώλησης για πρώτη φορά σε διάστημα 70 μηνών. Παρότι οι μέσες τιμές χρέωσης αυξήθηκαν με ελαφρύ ρυθμό, η αύξηση ήταν η δριμύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η αγοραστική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο επτά μηνών συνεχούς μείωσης.

Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να καταγράφουν μείωση των αποθεμάτων αγορών, καθώς μέλη του πάνελ συνέδεσαν εν μέρει την περιορισμένη αγοραστική δραστηριότητα με την έλλειψη ρευστότητας.

Τέλος, οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν με τον δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν, ως έναν από τους λόγους των καθυστερήσεων, τις απεργίες που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια σε όλη την Ελλάδα.

Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε: «Η γνωστή ιστορία της επιδεινούμενης απόδοσης της οικονομίας εξακολούθησε να κυριαρχεί στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι ο κύριος δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από το κρίσιμο σημείο μηδενικής μεταβολής των 50.0 μονάδων. Παρότι η γενική ύφεση υποχώρησε στο ασθενέστερο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών, με την παραγωγή και τις νέες παραγγελίες να συρρικνώνονται με χαμηλότερους ρυθμούς, η τελευταία επιδείνωση επισφράγισε το χειρότερο τρίμηνο του έτους για τους Έλληνες παραγωγούς αγαθών.

Ως αποτέλεσμα της ασθενέστερης ζήτησης για τα αγαθά του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας, οι εταιρείες αντιμετώπισαν έλλειψη εργασιών κατά τη διάρκεια του μήνα και, κατά συνέπεια, περιόρισαν τον αριθμό εργαζομένων για πρώτη φορά από τον Μάιο. Παρόλ' αυτά, τα αποθέματα που διατηρούν οι προμηθευτές μειώθηκαν και οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθηκαν, λόγω των απεργιών του κλάδου μεταφορών σε όλη τη χώρα, επηρεάζοντας έτσι την απόδοση των προμηθευτών.

Σε γενικές γραμμές, το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, για τον οποίο εξακολουθεί να παραμένει μακρινή η πιθανότητα πλήρης οικονομικής ανάκαμψης. Οι εταιρείες ελπίζουν ότι το νέο έτος θα φέρει εκ νέου ανάπτυξη, ωστόσο, μέχρι να αυξηθεί και να διατηρηθεί σε ικανοποιητικά επίπεδα η κατανάλωση, η πιθανότητα ανάπτυξης παραμένει αμυδρή».

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο, 30 Μαΐου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα