Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο

Η οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη σημείωσε σημαντική συρρίκνωση τον Ιανουάριο, καθώς οι περιορισμοί για τον έλεγχο της πανδημίας έπληξαν σοβαρά τον προεξέχοντα τομέα των υπηρεσιών.

Με τους κλάδους της φιλοξενίας και της ψυχαγωγίας να παραμείνουν κλειστοί σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, η έρευνα αναδεικνύει απότομη συρρίκνωση στον τομέα υπηρεσιών, ταυτόχρονα όμως ότι η μεταποίηση παραμένει ισχυρή, καθώς τα εργοστάσια συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε περαιτέρω κάτω των 50 μονάδων, στις 47,5 μονάδες τον Ιανουάριο από τις 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση στις 47,6 μονάδες.

Ο PMI υπηρεσιών σημείωσε πτώση στις 45 μονάδες από τις 46,4 μονάδες, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πτώση στις 44,5 μονάδες.

Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών στη Γερμανία συρρικνώθηκε για τέταρτο διαδοχικό μήνα καθώς το αυστηρό lockdown έκλεισε τις περισσότερες μη απαραίτητες επιχειρήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

Παρόλο που βρέθηκε σε χαμηλά τεσσάρων μηνών, ο δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας παραμένει σε επίπεδα ανάπτυξης, καθώς οι εξαγωγές ενισχύουν τη λειτουργία των γερμανικών εργοστασίων.

Στη Γαλλία, τα κλειστά ξενοδοχεία και εστιατόρια, ο κλάδος των υπηρεσιών πλήρωσε το μεγαλύτερο τίμημα των περιοριστικών μέτρων και η συνολική δραστηριότητα συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.