Ευρωζώνη: Στο 7,3% η ανεργία τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Στο 7,3% η ανεργία τον Απρίλιο

Αύξηση κατέγραψε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο καθώς τα μέτρα περιορισμού για την αντιμετώπιση του Covid-19 οδήγησαν σε κλείσιμο μεγάλα τμήματα της οικονομίας της Ένωσης. Την ίδια στιγμή όμως, η αύξηση της ανεργίας ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν καθώς αναλυτές έκαναν λόγο για 8,2%. Το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 7,3% από 7,1% τον προηγούμενο μήνα.

Σύμφωνα με την Eurostat, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 211.000 τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη ενώ στην Ευρώπη ανήλθε σε 397.000.

Οικονομολόγοι που είχαν ρωτηθεί από το Reuters περίμεναν μία αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 9,2%, αλλά η πρόβλεψή τους βασιζόταν σε προηγούμενα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία τον Μάρτιο, τα οποία η στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε σήμερα στο 7,1% από 7,4%.

Οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 2% σε μηνιαία βάση τον Απρίλιο και κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν μία μείωση κατά 1,8% και 4%, αντίστοιχα. Η μείωση οφείλεται κυρίως στη βουτιά των τιμών ενέργειας, οι οποίες υποχώρησαν 7,5% σε μηνιαία βάση και κατά 16,5% σε ετήσια βάση. Αν εξαιρεθεί η ενέργεια, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν μόνο 0,3% τόσο σε μηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Η ανεργία στους νέους επίσης αυξήθηκε καθώς τον Απρίλιο ανήλθε σε 15,4% στην ΕΕ ενώ τον Μάρτιο ήταν στο 14,6%.