Ευκαιρίες επενδύσεων από φαρμακευτικές στην Ελλάδα δημιουργεί η πανδημία

Ευκαιρίες επενδύσεων από φαρμακευτικές στην Ελλάδα δημιουργεί η πανδημία

Ευκαιρία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων για παραγωγή φαρμάκων στη χώρα μας αποτελεί η πανδημία, καθώς στη διάρκεια του lockdown, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διασφάλισε την αυτονομία της χώρας σε βασικά φάρμακα, καλύπτοντας τρία εκατομμύρια ασθενείς, ενώ ταυτόχρονα ενίσχυσε την εξαγωγική της δραστηριότητα στην Ευρώπη, καλύπτοντας και Ευρωπαίους ασθενείς, αφού ο μεγαλύτερο όγκος της παραγωγής των διεθνών οίκων έχει μεταφερθεί πλέον σε χώρες της Ασίας.

Ενόψει δεύτερου κύματος της πανδημίας, οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες μετά από σειρά επενδύσεων έχουν δυνατότητα αυτονομίας για 6-8 μήνες, καθώς οι πρώτες ύλες εισάγονται, όμως νέα επενδυτικά σχέδια ύψους πάνω από 200 εκ. ευρώ προβλέπονται άμεσα, που συνολικά αναμένεται να φτάσουν ακόμη και στα 600-700 εκ. ευρώ τα επόμενα 3-4 χρόνια εφόσον υπάρξει μια σταθερή βιομηχανική πολιτική.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η Φαρμακευτική Βιομηχανία στην Ελλάδα. Όροι και προϋποθέσεις για μια νέα αναπτυξιακή δυναμική».

Σύμφωνα με την μελέτη που παρουσίασε ο  Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΙΟΒΕ Άγγελος Τσακανίκας, ανά εκατομμύριο επένδυσης στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, το 86% επιστρέφει στην ελληνική οικονομία με αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 20, με αύξηση των εσόδων του δημοσίου κατά 22,5%, ενώ με τη λειτουργία νέων μονάδων, επιστρέφει το 129% της δαπάνης της επένδυσης, καλύπτοντας την αυξημένη ζήτηση, δημιουργώντας επιπλέον 29 θέσεις εργασίας και αυξάνοντας τα έσοδα του δημοσίου κατά 38%.

Στην μελέτη, διαπιστώνεται επίσης αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της εξαγωγικής δραστηριότητας κατά 60% από το 2015 ως το 2019 που ο κύκλος εργασιών έφτασε το 1,4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον 2ο μεταποιητικό κλάδο της χώρας και τον 4ο κλάδο από πλευράς εξαγωγών το 2019, σε 148 χώρες.

Ο κ. Τσακανίκας επεσήμανε ότι χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη, σταθερή βιομηχανική πολιτική με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ανεξάρτητα από τη θέση που βρίσκονται με την πάροδο του χρόνου, προκειμένου να υλοποιηθούν οι προοπτικές του κλάδου.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη, επεσήμανε ότι δεν πρέπει να "ξεφύγει" γιατί η οικονομία μας δεν αντέχει, και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό χρειάζονται δομικές παρεμβάσεις ώστε να ενισχυθεί η χρήση γενοσήμων φαρμάκων για να υπάρξει χώρος για καινοτόμα φάρμακα, των οποίων τα θεραπευτικά οφέλη μπορεί να είναι πολλαπλάσια του κόστους, και αυτό μπορεί να γίνει με τον έλεγχο της συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές επιχειρήσεις θα πρέπει να λειτουργούν σε όρους παγκόσμιας αγοράς, διαφορετικά η λειτουργία τους θα έχει ημερομηνία λήξης.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μπορεί να συμβάλλει στην αναστροφή του brain drain, δεδομένου ότι απασχολεί προσωπικό υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης, είναι απαραίτητη η παραγωγή όχι μόνο γενοσήμων αλλά και προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και για το λόγο αυτό, από το σύνολο των επενδύσεων στον κλάδο το 80% προέρχεται από τις ελληνικές φαρμακευτικές. Σημείωσε ότι χρειάζονται κίνητρα για τις επενδύσεις με ένα σταθερό θεσμικό πλαίσιο, μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών, εισφορών και φόρων.