Ερρίφθη ο κύβος - Μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020

Ερρίφθη ο κύβος - Μείωση 20% της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Τον δρόμο για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2020 άνοιξαν χθες υπουργείο Οικονομικών και Θεσμοί. Τον προσεχή Απρίλιο θα αποφασισθεί και το ποσό που θα διατεθεί για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κάτι που θα φανεί από την εξέλιξη του προϋπολογισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους αλλά και τις προσπάθειες συγκράτησης των λειτουργικών δαπανών. Στόχος, όπως τονίζουν από το υπουργείο Οικονομικών, είναι η τόνωση των 2,3 εκατ. φορολογούμενων που πληρώνουν από το 2011 την έκτακτη εισφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% τουλάχιστον το 2020 κάτι το οποίο θα κοστίσει λιγότερα από 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Οι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Ιούλιο στις αποδοχές που θα λάβουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021 κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι τα οφέλη για τους φορολογούμενους με εισόδημα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξης των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ. Για το 2021 και εφόσον η κυβέρνηση συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων η εισφορά θα καταργηθεί. Το θέμα της μείωσης των πλεονασμάτων συζητήθηκε χθες με τους θεσμούς χωρίς ωστόσο η κυβέρνηση να δώσει περισσότερα στοιχεία. Και το θέμα αυτό θα συζητηθεί τους προσεχείς μήνες και συγκεκριμένα στο Eurogroup του Μαρτίου. 

Σήμερα θεσμοί και κυβέρνηση θα «κοντραριστούν» στα θέματα των κόκκινων δανείων και του πτωχευτικού κώδικα αλλά και των αποκρατικοποιήσεων. Οι θεσμοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νέα παράτασης σημειώνοντας ότι όσοι δεν μπαίνουν στην υφιστάμενη ρύθμιση είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Μετά την 30η Απριλίου όσοι έχουν χρέη, θα καλούνται σε πρώτη φάση να τις ρυθμίσουν εξωδικαστικά. Στην περίπτωση που δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των δόσεων της προτεινόμενης ρύθμισης, τότε ο φάκελος θα πηγαίνει στο δικαστήριο με αποκλειστικό σκοπό την πτώχευση του ιδιώτη.

Στο μεταξύ τη δυνατότητα να μεταπηδήσουν στη νέα πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων του υπουργείου Οικονομικών έχουν οι οφειλέτες του δημοσίου που ρύθμισαν τις οφειλές τους μετά την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα θα προβλέπει ότι όσοι εντάχθηκαν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων μετά την 1η Νοεμβρίου 2019 μπορούν να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση και να αποπληρώσουν τα χρέη του σε 24-48 δόσεις. Αντίθετα όσοι είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση των 12 δόσεων τον περασμένο Οκτώβριο (που ήταν σε ισχύ η ρύθμιση των 120 δόσεων) δεν μπορούν να μεταφέρουν τις οφειλές τους στη νέα ρύθμιση.