Επιδεινώνεται η ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας

Επιδεινώνεται η ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας

Η μεγάλη πτώση της παραγωγής τον Οκτώβριο υποδεικνύει ότι όχι μόνο δεν εξομαλύνεται αλλά η ύφεση της γερμανικής βιομηχανίας ενδεχομένως επιδεινώνεται. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 1,7% τον Οκτώβριο που είναι η δεύτερη διαδοχική μηνιαία πτώση και η μεγαλύτερη από τον περασμένο Απρίλιο, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για πτώση 0,1%.

Σε ετήσια βάση η βιομηχανική παραγωγή έχει περιοριστεί κατά 5,7% από τον Οκτώβριο του 2018 που είναι η χειρότερη ετήσια πτώση από το 2009.

Μάλιστα, η παραγωγή εξαιρουμένης της ενέργειας και των κατασκευών, υποχώρησε κατά το ίδιο ποσοστό με τον ευρύτερο δείκτη, υποδεικνύοντας ότι η αδυναμία της βιομηχανίας δεν οφείλεται μόνο στη μεταβλητότητα των δύο αυτών κλάδων. Η μεγαλύτερη πτώση της παραγωγής σημειώθηκε στα κεφαλαιουχικά αγαθά (-4,4% σε μηνιαία βάση).

Την ίδια ώρα, ο μεταποιητικός δείκτης του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του ινστιτούτου Ifo κινήθηκε πτωτικά το Νοέμβριο αντιστοιχώντας σε πτώση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 5% που σημαίνει ότι τα βάσανα δεν έχουν τελειώσει για τα γερμανικά εργοστάσια που βλέπουν τη ζήτηση από το εξωτερικό να πέφτει και στο εσωτερικό να παραμένει αναιμική. Και ενώ ο μεταποιητικός PMI ενισχύθηκε, παραμένει σε υπερβολικό χαμηλό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία απέφυγε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την ύφεση στο γ' τρίμηνο όταν το ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά μόλις 0,1% αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σύμφωνα με την Capital Economics ότι το πιθανότερο είναι τελικά να μην γλιτώσει την ύφεση στα επόμενα τρίμηνα.