Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Επιχείρηση ανάκαμψης στις ευρωαγορές

Με συγκρατημένα κέρδη κινούνται οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες επιχειρώντας να διαγράψουν μέρος από τις μεγάλες απώλειες της χτεσινής βουτιάς, με σύμμαχο τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα, ενώ το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο στις ΗΠΑ αναμένοντας τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,4% και κινείται στις 438,26 μονάδες, με ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που σημειώνει άνοδο 0,9%.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στα επιμέρους ευρωπαϊκά ταμπλό, όπου στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,26% κινούμενος στις 15.154 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,1% και κινείται στις 6.271 μονάδες, όπως και στη Βρετανία ο FTSE 100 που σημειώνει άνοδο 0,64% στις 6.992 μονάδες.

Με κέρδη διαπραγματεύονται και οι δείκτες της περιφέρειας, όπου στην Ισπανία ο IBEX 35 ενισχύεται οριακά κατά 0,05% στις 8.990 μονάδες, ενώ στην Ιταλία ο FTSE MIB κερδίζει 0,25% και κινείται στις 24.458 μονάδες.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι επικεντρωμένο στις ΗΠΑ, όπου θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας τα δεδομένα για τον πληθωρισμό, εν μέσω ανησυχιών ότι ενδεχόμενη σημαντική αύξηση μπορεί αν οδηγήσει σε αναπροσαρμογή της νομισματικής πολιτικής.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, έχει δηλώσει πως οποιαδήποτε αύξηση του πληθωρισμού θα είναι κατά πάσα πιθανότητα παροδική.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dow Jones ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αναμένεται να έχει αυξηθεί 0,2% σε μηνιαία βάση και 3,6% σε ετήσια. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση του δείκτη από τον  Σεπτέμβρη του 2011.

Σε εταιρικό επίπεδο, με κέρδη σχεδόν 7% διαπραγματεύεται ο τίτλος της Commerzbank, αφότου η γερμανική τράπεζα αναθεώρησε θετικά το outlook των ετήσιων εσόδων, μετά από τα απροσδόκητα κέρδη που κατέγραψε στο α' τρίμηνο.

Παρόμοια πορεία ακολουθεί και ο τίτλος της Deutsche Telekom με άνοδο περίπου 2%, μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της, που έδειξαν ότι τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στο α΄ τρίμηνο.

Τέλος, με τον ίδιο ρυθμό κινείται ο τίτλος της Allianz, που ενισχύεται σχεδόν 1%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε πως τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο, παρά τα μειωμένα, σε ετήσια βάση, έσοδα.