Εντυπωσιακή υπερκάλυψη στο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Εντυπωσιακή υπερκάλυψη στο ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πάνω από 4,5 φορές υπερκαλύφθηκε η ομολογιακή έκδοση της Τέρνα Ενεργειακή, καταγράφοντας μια από τις πιο επιτυχημένες εκδόσεις που έχουν γίνει – ιστορικά – στην ελληνική αγορά. Ως γνωστόν η εταιρεία ζητούσε 150 εκατ. ευρώ όμως οι προσφορές ξεπέρασαν τα 684 εκατ. ευρώ, ενώ το επιτόκιο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.

Θυμίζουμε ότι το εύρος του επιτοκίου είχε οριστεί μεταξύ 2,6% και 2,9% οπότε η μεγάλη ζήτηση διαμόρφωσε το επιτόκιο στο κάτω εύρος της απόδοσης μεταξύ 2,6 – 2,7%.

To νέο εταιρικό ομόλογο της Τέρνα Ενεργειακή (με κωδικό ΤΕΝΕΡΓΧΟ2) θα κάνει ντεμπούτο στον πίνακα της Κύριας Αγοράς του ελληνικού χρηματιστηρίου την προσεχή Τετάρτη 23 Οκτωβρίου.

Εκδόθηκαν 150.000 ομολογίες, χιλίων ευρώ εκάστη ενώ αντλήθηκαν 150 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το πρώτο πράσινο ομόλογο της ελληνικής αγοράς, του οποίου η διάρκεια είναι 7ετής χωρίς δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του.

Τα 60 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή προηγούμενου ομολόγου της Τέρνα Ενεργειακή ΜΑΕΧ, το οποίο επίσης είχε χρησιμοποιηθεί για πράσινες επενδύσεις, ενώ τα υπόλοιπα 90 εκατ. ευρώ (και μετά την αφαίρεση των εξόδων της έκδοσης) θα διατεθούν για τις νέες επενδύσεις της εταιρείας σε αιολικά πάρκα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Η εταιρεία Τέρνα Ενεργειακή βρίσκεται σε σημαντικό momentum έργων. Μέσα στο 2019 έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Συνάμα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, η εταιρεία εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW. Ο συνολικός προϋπολογισμός των επενδύσεων αυτών ξεπερνά τα 104 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή των αιολικών πάρκων αναμένεται να ξεκινήσει τους προσεχείς μήνες, ενώ η ολοκλήρωσή τους θα γίνει σταδιακά εντός της διετίας 2021 – 2022.

Πρόσφατα τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το αιολικό πάρκο «Gopher Creek» (Fluvanna 2) στην περιοχή Borden County του Τέξας (ισχύος 158 MW), ενώ ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι διαδικασίες για την εξαγορά του αιολικού πάρκου «Bearkat», στο Glasscock County του Τέξας (ισχύος 200 MW), με αποτέλεσμα η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ στις ΗΠΑ να φτάνει τα 651 ΜW.

Συνολικά, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει 1.512 MW εγκαταστάσεων ΑΠΕ στην Ευρώπη και την Αμερική. Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του Ομίλου ανέρχεται πλέον σε 1.390 MW. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη. Επόμενος στόχος της εταιρείας είναι να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία.