«Ενιαία η καταβολή αναδρομικών, καμία περικοπή στις συντάξεις»
Γ. Βρούτσης

«Ενιαία η καταβολή αναδρομικών, καμία περικοπή στις συντάξεις»

Δεν θα γίνει καμία περικοπή στις συντάξεις, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας για το νέο ασφαλιστικό ότι μετά από 12 χρόνια «υπάρχει ένα νομοσχέδιο που δεν έχει περικοπές. Αντίθετα έχει αυξήσεις». Επισήμανε ακόμη πως η καταβολή των αναδρομικών θα είναι ενιαία.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι  «τα αναδρομικά, σύμφωνα με τον νέο νόμο που έρχεται στη Βουλή, από 1.10.2019, θα πληρωθούν όλα, ενιαία, με μια καταβολή τη μέρα που θα γίνει το restart στον επαναϋπολογισμό των συντάξεων. Η προσπάθεια είναι να γίνει τον Ιούνιο, το συντομότερο δυνατόν». 

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ακόμη ότι «θα πληρωθούν και οι αυξήσεις των συντάξεων στις κύριες, στις επικουρικές και τα αναδρομικά».

Σχετικά με το ποιους ευνοεί το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε ότι «θα αυξηθούν 290.000 επικουρικές συντάξεις και 1.000.000 κύριες συντάξεις».

Τόνισε μάλιστα πως η κυβέρνηση «επανορθώνει την αντισυνταγματική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου» ενώ επανέλαβε ότι «είναι τρομερό να απεργείς εναντίον των αυξήσεων που θα έχεις».

Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι «η αναλογιστική μελέτη του κ. Κατρούγκαλου κρίθηκε αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Δηλαδή η απεργία σήμερα γίνεται για να μη διορθωθεί η αντισυνταγματικότητα. Μιλάμε για παραλογισμό».

«Σταθερό ασφαλιστικό σύστημα με εγγυημένες όλες τις συντάξεις» 

Τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις στις οποίες στηρίζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, ανέλυσε ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό έχει κοινωνικό πρόσημο, με έντονη αναπτυξιακή λογική και προοπτική.

Όπως είπε, η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στη μείωση της εισφοροδιαφυγής, ενώ καλλιεργείται ξανά ασφαλιστική συνείδηση. 

Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι διαμορφώνεται σταθερό ασφαλιστικό σύστημα με εγγυημένες όλες τις συντάξεις, ενώ γίνονται βελτιώσεις μέσα από τους συντελεστές αναπλήρωσης.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν πια κλάσεις, που συνέδεαν την ασφαλιστική εισφορά με τα χρόνια εργασιακού βίου, καθώς και ότι οι εισφορές αποσυνδέονται πλήρως από το εισόδημα. «Πλέον, θεσπίζονται επτά ελεύθερες κατηγορίες και δίνεται η δυνατότητα επιλογής μιας κατηγορίας στην αρχή κάθε έτους» αποσαφήνισε ο κ. Βρούτσης.