«Ένεση» 16 δισ. από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας

«Ένεση» 16 δισ. από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας

Του Γιάννη Παλιούρη

Καταλύτη για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας οικονομίας και επιχειρήσεων θα αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας, ενισχύοντας το ΑΕΠ σε ποσοστό έως 7,7%, ή κατά 16 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό επισημαίνει σε έκθεσή του ο ΣΕΒ, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται  ένα ολοκληρωμένο εθνικό πρόγραμμα για να προλάβει η Ελλάδα το τρένο της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

Στο special report με τίτλο «Εθνικό Πρόγραμμα "Βιομηχανία 4.0”», o Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών προτείνει για το ελληνικό πρόγραμμα τις εξής πέντε επιδιώξεις:

- Ισχυρή εστίαση σε επενδύσεις σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και μηχανολογικού εξοπλισμού

- Ενδυνάμωση καινοτομικής ικανότητας με προτεραιότητα στη σύνδεση της έρευνας με τις τεχνολογικές ανάγκες της βιομηχανίας

- Συμπράξεις ανεξαρτήτως γεωγραφικής θέσης για την καθετοποίηση της παραγωγής και τη μεγέθυνση των ΜμΕ με το σύνολο της επικράτειας να εξελίσσεται σε ενιαίο βιομηχανικό χώρο

 - Σύγχρονες ψηφιακές δεξιότητες για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού

- Βελτίωση ρυθμιστικού περιβάλλοντος τόσο για πάγια θέματα της βιομηχανίας (π.χ. αδειοδότηση, κόστος ενέργειας) όσο και στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού και κυβερνοασφάλειας.  

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, κατ΄αναλογία πρακτικών στην ΕΕ ένα ελληνικό πρόγραμμα θα είχε ιδανικά διάρκεια 4 ετών και ενδεικτικό προϋπολογισμό 4 - 6 δισ. ευρώ  συνολικά, με δημόσιους πόρους της τάξης των 2 δισ., και τουλάχιστον ίση κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Ανάλογοι είναι οι πόροι του προγράμματος της Πορτογαλίας, μιας χώρας με οικονομικό προφίλ παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας.





Σύμφωνα με τον ΣΕΒ η πλήρης εφαρμογή αυτής της πρότασης εκτιμάται ότι θα αυξήσει 7,7% το ΑΕΠ (16 δισ. ευρώ), σύμφωνα με συντηρητικές παραδοχές. Μάλιστα, η αύξηση αυτή είναι πρόσθετη της βιομηχανικής ανάκαμψης που έχει ήδη ξεκινήσει ενώ μέσω του προγράμματος προβλέπεται επίσης σημαντική αύξηση των επενδύσεων σε τεχνολογικό / μηχανολογικό εξοπλισμό στο 25% του συνόλου (από 13% σήμερα), κοντά στη μέση επίδοση της ΕΕ (31%). 

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα βελτιώσει την ψηφιακή ωριμότητα της χώρας και θα δημιουργήσει μια περισσότερο ανταγωνιστική και τεχνολογικά προηγμένη βιομηχανία, με ποιοτικές δουλειές που θα εξασφαλίζουν ευημερία και κοινωνική συνοχή.

Αυτό τη στιγμή που ήδη 19 χώρες της Ευρώπης έχουν υιοθετήσει εθνικά προγράμματα ώστε η βιομηχανία τους να παραμείνει διεθνώς ανταγωνιστική, να συνεχίσει να δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές και να διευρύνει το κοινωνικό της αποτύπωμα με περισσότερα έσοδα για τα δημόσια ταμεία.