Energean Israel: Η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία καλύφθηκε προσεγγίζοντας προσφορές 10 δισ.

Energean Israel: Η μεγαλύτερη έκδοση στην ιστορία καλύφθηκε προσεγγίζοντας προσφορές 10 δισ.

Με τις πράσινες επενδύσεις και τη στροφή σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να κυριαρχούν στην ενεργειακή αγορά, το ομόλογο μιας ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραδοσιακής ενέργειας, ήρθε να «ταράξει» την αγορά. Η Energean εξέδωσε ομόλογο ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο στην ενεργειακή αγορά, εκτός από αυτή των ΗΠΑ.

Οι προσφορές σύμφωνα με πληροφορίες άγγιξαν τα 10 δισ. δολάρια, με το ομόλογο που εξέδωσε η εταιρεία να απευθύνεται στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ. Ανάδοχοι της ομολογιακής έκδοσης της Energean Israel ήταν η JP Morgan και Morgan Stanley. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική πολυεθνική εταιρεία, καθώς αποδεικνύει την εμπιστοσύνη που έχουν οι επενδυτές στους μακροπρόθεσμους στόχους της και στο επενδυτικό της πλάνο. 

Στο Ισραήλ η Energean έχει βεβαιωμένα αποθέματα της τάξης των 100 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, σχεδόν το σύνολο των οποίων έχει ήδη πουληθεί με έναρξη παραγωγής στα τέλη του 2021 με αρχές του 2022 και με ποσότητες περίπου 7,5 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο. Τα tranches είναι τέσσερα ανάλογα με την ωρίμανσή τους και ειδικότερα:

  • Ένα με ωρίμανση 30/3/2024 και επιτόκιο 4,5%
  • Ένα με ωρίμανση 30/3/2025 και επιτόκιο 4,875%
  • Ένα με ωρίμανση 30/3/2028 και επιτόκιο 5,375%
  • Ένα με ωρίμανση 30/3/2031 και επιτόκιο 5,875%

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χρήματα που αντλήθηκαν θα κατευθυνθούν στην αναχρηματοδότηση 1,45 δισ. δολαρίων με το οποίο έχει χρηματοδοτηθεί η επένδυση για ανάπτυξη του κοιτάσματος στο Ισραήλ, του ομολόγου 700 εκατ. δολαρίων που συνάφθηκε στα τέλη του 2020 για την επένδυση στο κοίτασμα του Βόρειου Καρίς και για την εξαγορά του ποσοστού που κατείχε η Kerogen στη θυγατρική, καθώς επίσης θα καλύψει και άλλες επιχειρησιακές ανάγκες.