Ένα περίεργο παιχνίδι ξεκινά σήμερα στο ΕWG

Ένα περίεργο παιχνίδι ξεκινά σήμερα στο ΕWG

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Ο Πιερ Μοσκοβισί νίκησε. «Κατόπιν δικών του ενεργειών», η Κομισιόν ως επικεφαλής της νέας μεταμνημονιακής τρόικας, θα εισηγηθεί διάφορες εναλλακτικές προτάσεις και σενάρια ώστε η ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει το πικρό ποτήρι της μείωσης των συντάξεων.

Η Κομισιόν εισηγείται ωστόσο δεν αποφασίζει. Τις οριστικές αποφάσεις θα πάρει φυσικά το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωζώνης (Eurogroup) τον Νοέμβριο.

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα εμφανίζεται ότι “το παλεύει”, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίζει την “κοινωνική ηρεμία” και στην Ελλάδα όλοι θα συζητούμε πως ....“το παιδί” προσπαθεί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εισηγηθεί έναν νέο σχέδιο εφαρμογής της μείωσης της συνεισφοράς του προϋπολογισμού στην συνταξιοδοτική δαπάνη. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να ξεκινήσει τμηματικά η περικοπή από τις “υψηλές συντάξεις” ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναστολής εφαρμογής της περικοπής της προσωπικής διαφοράς μέχρι το Μάιο του 2019 ώστε να “υπάρξουν νεώτερα δεδομένα και στοιχεία για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ”.

Κατά σύμπτωση, τoν Μάιο του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι Ευρωεκλογές και το ελληνικό success story θα είναι μέρος της προεκλογικής ρητορικής των “ευρωπαϊστών”.

Στο μεταξύ όμως, τον Οκτώβριο, θα έχουν γίνει και οι εκλογές στην Βαυαρία που ενδεχομένως να προκαλέσουν σημαντικές πολιτικές αναταράξεις στη λοκομοτίβα της Ευρώπης. 

Αν συνεχίσει η Μέρκελ να είναι είναι καγκελάριος, θα πρέπει να δείξει ότι έχει πάρει “το μήνυμα του γερμανικού λαού” και υποχρεωτικά ο Όλαφ Σολτς μαζί με τους 7 στενούς φίλους του υπουργούς, μέλη του Eurogroup, θα καθορίσει τι ακριβώς θα συμβεί στην Ελλάδα την πρωτοχρονιά του 2019.

Όλα αυτά ξεκινούν σήμερα. Στο σημερινό EuroWorkingGroup οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εισηγηθούν το μοντέλο μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας που θα αποφασίσει το Eurogroup στις 7 Σεπτεμβρίου. 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε 3 μήνες η τρόικα θα εκδίδει μία έκθεση προόδου, χωρίς κατάλογο “προ-απαιτουμένων” ενεργειών όπως το παρελθόν, την οποία θα πρέπει να εγκρίνει το Εurogroup. H πρώτη τέτοια έκθεση για την Ελλάδα θα εκδοθεί στο τέλος Οκτωβρίου για να εγκριθεί από το Eurogroup του Νοεμβρίου.

Τότε θα ξέρουμε τι πραγματικά θα γίνει με τις συντάξεις. Εφόσον δεν έχουν προκηρυχθεί μέχρι τότε εκλογές στην Ελλάδα...