Ένα i-deal, πολλοί κερδισμένοι

Ένα i-deal, πολλοί κερδισμένοι

Η τελευταία κίνηση της Ideal Holdings με την πρόταση εξαγοράς για των μετοχών της Byte δείχνει ότι ο εταιρικός μετασχηματισμός της εταιρίας σε private equity έχει συνέχεια και τα μεγέθη της αρχίζουν πλέον να βάζουν δυνατά τον όμιλο στον επιχειρηματικό χάρτη των κλάδων που έχει στο εταιρικό της χαρτοφυλάκιο. Εφόσον η συναλλαγή ολοκληρωθεί υπάρχουν οφέλη σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς ο σχεδιασμός του deal δημιουργεί αξία για όλους. Είναι από τις περιπτώσεις που ανάλογα το προφίλ του κάθε επενδυτή μπορεί να επιλέξει κάποιος πόσο κερδισμένος επιθυμεί να βγει ανάλογα με το χρονικό ορίζοντα που επιλέγει να τοποθετηθεί.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο η εν δυνάμει εξαγορά της Byte εκτός από το άνοιγμα της Ideal σε νέες αγορές στο χώρο της πληροφορικής, δημιουργεί ισχυρό μέγεθος για την υποστήριξη μεγαλύτερων και πιο απαιτητικών εγχειρημάτων. Η υποστήριξη σε πόρους πλέον δημιουργεί άλλο δυνητικό περιθώριο για την εταιρία καθώς η πρόσβαση σε κεφάλαια και οι συνεργίες θα μεγαλώσουν ασύμμετρα την δραστηριότητα της εταιρίας. Ενδεικτικά, η Byte συμμετέχει αυτή την περίοδο σε σχήμα εταιριών μαζί με τον ΟΤΕ για τον διαγωνισμό που αφορά την υλοποίηση του έργου των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ ενώ η πολυετής τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει σε έργα του Δημοσίου της δίνει πλεονέκτημα στην διεκδίκηση μεγαλύτερης πίτας από τα 5 δις ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Για τον μέτοχο της Byte ο προτεινόμενος συνδυασμός του τιμήματος προφυλάσσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της εταιρίας από την δύσκολη χρηματιστηριακή συγκυρία. Το χρηματικό μέρος (2,10 ευρώ ανά μετοχή) λειτουργεί ως μαξιλάρι για το περιθώριο υποχώρησης της μετοχής. Το αντάλλαγμα σε μετοχές (0,4 μετοχές της Ideal) δίνει στο μέτοχο μια επιλογή για την υπεραξία του μέλλοντος. Η αποτίμηση της Ideal με βάση τα ενοποιημένα αποτελέσματα του φετινού α’ τριμήνου οδεύει σε δείκτη επιχειρηματικής αξίας προς λειτουργικά κέρδη κοντά στις 5 φορές. Άρα ο μέτοχος της Byte αποκτά μετοχές μιας εταιρίας που έχει συγκριτικά μεγαλύτερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο και άρα μεγαλύτερες πιθανότητες να κεφαλαιοποιήσει την καλή πορεία της Byte.

Για τον μέτοχο της Ideal η απόκτηση της Byte προσθέτει μια κορυφαία εταιρία με διαφοροποιημένο αντικείμενο σε σχέση με το υπάρχον δυναμικό. H εξαγορά συνδυαστικά γίνεται σε όρους αγοράς, είναι δηλαδή κοντά στα τιμήματα που η αγορά πληροφορικής πληρώνει αυτή την περίοδο. Ωστόσο η Ideal δεν μπαίνει στην διαδικασία να αποκτήσει ισόποση μόχλευση, διατηρεί τις δυνάμεις της και δίνει μετοχές στην διοίκηση αυξάνοντας το κίνητρο της απόδοσης. Η Ideal μεγαλώνει την μετοχική της βάση, αποκτάει μεγαλύτερο πλήθος επενδυτών, γίνεται περισσότερο εμπορεύσιμη και όταν θα ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου με την εισφορά σε είδος θα έχει μια αποτίμηση που θα προσεγγίζει τα 130 εκατ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές.

Μέχρι σήμερα έχουμε δει την Ideal Holdings να αποκτά εταιρίες σε σωστές αποτιμήσεις αποφεύγοντας υπερβολές ή επιπολαιότητες μόνο και μόνο για να δημιουργήσει κάποιο μέγεθος. Στο κομμάτι των αγορών μπορούμε να πούμε ότι η διοίκηση ως τώρα παίρνει άριστα. Μένει να αξιολογηθεί αν και στις πωλήσεις μπορεί να πετύχει ανάλογα άριστα αποτελέσματα.