Ελληνικά Καλώδια: 8ετή σύμβαση με τη Energinet

Ελληνικά Καλώδια: 8ετή σύμβαση με τη Energinet

Σε νέο σημαντικό project διεθνώς επιλέχθηκε η εταιρεία Ελληνικά Καλώδια, του ευρύτερου ομίλου Viohalco, καθώς συμμετέχει στη συμφωνία-πλαίσιο της εταιρείας ηλεκτρισμού Energinet ως ένας από τους τρεις κατασκευαστές για υπόγεια συστήματα καλωδίων υψηλής τάσης (145-170 kV), μέσω οκταετούς σύμβασης. 

Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η Cenergy Holdings, η εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού της Δανίας  Energinet, επέλεξε την Ελληνικά Καλώδια ΑΕ (Hellenic Cables) ως έναν από τους τρεις κατασκευαστές καλωδίων για σημαντικό έργο, ενώ η σύμβαση επεκτείνεται και σε άλλες εργασίες. 

Εκτός από την προμήθεια καλωδίων υψηλής τάσης, η σύμβαση περιλαμβάνει όλες τις εργασίες, τον εξοπλισμό και τα υλικά που απαιτούνται για τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τον εργοστασιακό έλεγχο, την μεταφορά, την επίβλεψη της τοποθέτησης καλωδίων, την εγκατάσταση των συνδέσμων και των τερματικών για τις ανάγκες του χερσαίου δικτύου υψηλής τάσης της Δανίας.

Η οκταετής σύμβαση (2020-2028) θα καλύψει μέρος των συνολικών αναγκών της Energinet ενώ το εκτιμώμενο μήκος καλωδίων σε αυτό το διάστημα αναμένεται να είναι περίπου 4.200 χλμ. και θα διαμοιραστεί στους τρεις κατασκευαστές είτε με άμεση ανάθεση είτε με διαγωνισμούς ανάμεσα στους κατασκευαστές που συμμετέχουν στη συμφωνία – πλαίσιο.

Τα καλώδια 145-170 kV θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα, όπου το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό, οι εγκαταστάσεις κορυφαίας τεχνολογίας και η εφαρμογή βέλτιστων εργασιακών πρακτικών, εγγυώνται υψηλότατη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ποια είναι η Energinet

Η Energinet είναι μια ανεξάρτητη δημόσια επιχείρηση που ανήκει στο κράτος της Δανίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλίματος, Ενέργειας και Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας. Στην εταιρεία ανήκει το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της Δανίας ενώ είναι συνιδιοκτήτης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Στόχος της είναι η εξασφάλιση της προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στη χώρα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.  

Η Energinet οραματίζεται την επίτευξη ισορροπίας σε ένα βιώσιμο ενεργειακό σύστημα ταυτόχρονα με την κάλυψη ολοένα και μεγαλύτερου μέρους της κατανάλωσης ενέργεια της Δανίας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Σεπτέμβριο του 2019, σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία μεταφοράς ηλεκτρισμού TenneT, ολοκληρώθηκε η πρώτη γραμμή διασύνδεσης μεταξύ Δανίας και Ολλανδίας με το όνομα COBRAcable. 

Η διασύνδεση έχει χωρητικότητα αντίστοιχη με την ετήσια κατανάλωση περίπου 700.000 νοικοκυριών. Σκοπός της διασύνδεσης COBRAcable είναι να βελτιώσει τη συνεκτικότητα των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφοράς αυξάνοντας την ανταλλαγή της περίσσειας αιολικής ενέργειας με τις γειτονικές χώρες και να ενισχύσει την ηλεκτρολογική υποδομή, την ασφάλεια προμήθειας και την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού γενικότερα.