Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, 08:31
Τελευταία ενημέρωση: 13:55

-A +A

Ελλάκτωρ: Επιτυχής η έκδοση του μεγαλύτερου High Yield Green

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019, 08:31
Τελευταία ενημέρωση: 13:55
Ελλάκτωρ: Επιτυχής η έκδοση του μεγαλύτερου High Yield Green
-A +A

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ένα μεγάλο και κομβικό βήμα προς τη συνολική αναδιάταξη και αναδιοργάνωση του ομίλου Ελλάκτωρ που λαμβάνει χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο από τη νέα διοίκηση Καλλιτσάντση ολοκληρώθηκε χθες, με την επιτυχή έκδοση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο στο 6,375%.

Η έκδοση αυτή – μετά από μια μεγάλη περίοδο εσωστρέφειας – ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για τη νέα διοίκηση του Ομίλου που έχει αναλάβει τα ηνία από τον Ιούλιο του 2018 με στόχο την ολική αναδιοργάνωση της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της χώρας. Και αυτό διότι επετεύχθη απόλυτα ο στόχος ενός πραγματικά διεθνούς ομολόγου που θα εξασφάλιζε μελλοντική πρόσβαση σε μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια.

Θυμίζουμε πως το ομόλογο της Ελλάκτωρ ήταν ένα εξειδικευμένο προϊόν, ένα «μπουκέτο» στο οποίο μπήκαν τα… ασημικά του ομίλου, ήτοι η… χρυσοφόρα Αττική Οδό, τα Αιολικά Πάρκα και η διαχείριση απορριμάτων και όχι όλες οι θυγατρικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγάλη συμμετοχή και η διπλάσια της προσφοράς κάλυψη που ξεπέρασε το 1,2 δισ. ευρώ, έναντι των 600 εκατ. ευρώ που ζητήθηκαν, οδήγησε τελικά το κουπόνι προς τα κάτω, με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 6,375%, αντί των αρχικών ενδείξεων που είχαν κυκλοφορήσει και έκαναν λόγο για 6,75% ή 7%.

Μάλιστα, πρόκειται για το μεγαλύτερο High Yield Green Bond στην Ευρώπη για το 2019 και τη μεγαλύτερη έκδοση ελληνικού ομολόγου High yield μετά την ελληνική κρίση. Περίπου τα 2/3 των προσφορών προήλθαν από διεθνή χαρτοφυλάκια, καθιστώντας την εν λόγω έκδοση πραγματική έξοδο στις διεθνείς αγορές, με τις οποίες ο όμιλος φιλοδοξεί να «χτίσει» μακροχρόνια σχέση.

Στο ομόλογο «πόνταραν» μεγάλοι... παίκτες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Λονδίνο, ισχυρά «πορτοφόλια» μπήκαν με πακέτα που ξεκινούσαν από τα 50 εκατ. ευρώ. Υπήρξε ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική, με συνολικά πάνω από 100 επενδυτές, εκ των οποίων το 75% ήταν ξένα χαρτοφυλάκια και 25% ελληνικής προέλευσης.

Στόχος της διοίκησης - όπως εξ αρχής ενημέρωσε τους ξένους διαχειριστές – ήταν το ομόλογο αυτό να αποτελέσει μία γνήσια διεθνή έκδοση και να γίνει το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μίας μακροχρόνιας σχέσης με τους ξένους επενδυτές, οπότε ήταν διατεθειμένη να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα, εντός των ορίων αντοχής φυσικά του Ομίλου. 

Το επιτόκιο του ομολόγου βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το μέσο σταθερό επιτόκιο δανεισμού του Ομίλου (5,5% - 6%) ενώ κινείται κάτω από το συνολικό κόστος χρήματος για την Ελλάκτωρ, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο που έχει ο Όμιλος κινούνται μεσοσταθμικά τουλάχιστον 1% υψηλότερα από το σταθερό επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Ελλάκτωρ.

Άλλωστε, στην παρουσίαση που είχε κάνει η διοίκηση της εισηγμένης στην αρχή του roadshow την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως το επιτόκιο δεν μπορεί να πέσει κάτω από το 4%, αφού αυτό που προσφέρει είναι ένα high yield bond και πως έχει πλήρη επίγνωση ότι ως πρώτη της έξοδος στις διεθνείς αγορές η συγκεκριμένη έκδοση μπορεί να συνοδευτεί από ένα σχετικά υψηλό επιτόκιο, τίμημα το οποίο όμως εφόσον κινηθεί εντός των ανεκτών ορίων του Ομίλου, είναι διατεθειμένη να πληρώσει ως entry fee στις διεθνείς αγορές.

Τα οφέλη

Τα οφέλη από την επιτυχή έκδοση του ομολόγου για τον Όμιλο Ελλάκτωρ είναι πολλαπλά καθώς:

  • Απέκτησε πρόσβαση και επαφή με μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια στα οποία μπορεί να απευθυνθεί στο μέλλον με ακόμα καλύτερους όρους και να αντλήσει σημαντικά κεφάλαια, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μεγάλες επενδυτικές κινήσεις (έργα παραχώρησης, αιολικά πάρκα, υλοποίηση ΣΔΙΤ, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.).
  • Βρήκε μία αξιόπιστη και ρεαλιστική εναλλακτική στη χρηματοδότησή του, δεδομένου ότι ο Όμιλος έχει σχεδόν εξαντλήσει τα περιθώρια δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.
  • Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 600 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε ο όμιλος θα διοχετευθούν για τη μείωση του δανεισμού της Ελλάκτωρ, της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις και της ΑΚΤΩΡ Κατασκευαστική. Άρα πέρα από τη δυνατότητα να αντλήσει χρήματα στο μέλλον από τις αγορές ο Όμιλος στο εξής θα έχει τη δυνατότητα επιπλέον χρηματοδότησης και από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μιας και θα απομακρυνθεί από το ταβάνι που είχε προσεγγίσει.
  • Αντικατέστησε δάνεια με μεγάλες εξασφαλίσεις με μία χρηματοδότηση παρόμοιου κόστους αλλά άνευ ενεχύρων, γεγονός που επιτρέπει στον Όμιλο να αποδεσμεύσει και να ρευστοποιήσει μία σειρά από σημαντικά assets, εξασφαλίζοντας επιπλέον κεφάλαια.
  • Απελευθέρωσε τις εξαιρετικά σημαντικές ταμειακές ροές της Ελλάκτωρ που αυτή τη στιγμή θυσιάζονταν στην πληρωμή τόκων.

Υπενθυμίζεται ότι εκδότρια του ομολόγου με προβλεπόμενη λήξη το 2024, ήταν η 100% θυγατρική του Ομίλου «Ellaktor Value Plc», ένα ιδιότυπο γκρουπ δραστηριοτήτων που περιλαμβάνει την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, τη Μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά τον Κλάδο των Αιολικών σε συνέχεια της πρόσφατης συγχώνευσης δι' απορροφήσεως της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος) και την Ηλέκτωρ, δηλαδή τη διαχείριση απορριμμάτων.

H έκδοση προγραμματίζεται να διακανονιστεί στις 12 Δεκεμβρίου 2019, ή περί την ημερομηνία αυτή, εφόσον πληρωθούν οι συνήθεις προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα