ΕΛΒΙΑΛ: Ρομποτικά συστήματα και εξαγωγές σε 30 χώρες

ΕΛΒΙΑΛ: Ρομποτικά συστήματα και εξαγωγές σε 30 χώρες

Σε μια χώρα που δε φημίζεται για τη βαριά της βιομηχανία ενώ έχει υποστεί πολύ μεγάλη αποβιομηχάνιση τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, είναι αξιομνημόνευτες οι περιπτώσεις εταιρειών που ξεκίνησαν από το μηδέν σε απαιτητικούς κλάδους και έχουν εξελιχτεί σε ομίλους με διεθνές προφίλ, πολλές θυγατρικές και εκατοντάδες εργαζόμενους.

Μια τέτοια εταιρεία είναι η Ελληνική Βιομηχανία Αλουμινίου ELVIAL, της οικογένειας Τζίκου, που εδρεύει στο Κιλκίς όπου παράγει το 100% των προϊόντων της, απασχολεί συνολικά 320 εργαζόμενους, κάνει τζίρο πάνω από 80 εκατ. ευρώ, με το 70% αυτού να προέρχεται από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Μάλιστα, από το 1990 όπου και ιδρύθηκε έως και το 2019, δηλαδή εδώ και τριάντα χρόνια, δεν έχει ζημιογόνο χρήση.

Η εταιρεία έχει ήδη σημαντική παρουσία στο εξωτερικό καθώς εξάγει προϊόντα σε δεκάδες χώρες, ενώ εκτός από το λεγόμενο αρχιτεκτονικό προφίλ αλουμινίου για μεγάλες κατασκευές, τα τελευταία χρόνια έχει επεκταθεί και στο λεγόμενο βιομηχανικό προφίλ.

Έτσι, η ELVIAL έχει γίνει τροφοδότης αλουμινίου για αυτοκινητοβιομηχανίες όπως BMW, Fiat, αλλά και της Schmitz Cargobul, του παγκόσμιου leader κατασκευής ρυμουλκούμενων. Άλλωστε, τόσο η κατασκευαστική βιομηχανία, όσο και η αυτοκινητοβιομηχανία, κατευθύνονται τα τελευταία χρόνια προς πιο ελαφριές κατασκευές, οπότε το αλουμίνιο και τα παράγωγά του έρχονται περαιτέρω στο προσκήνιο.

Το πλήγμα στον κατασκευαστικό τομέα στη χώρα μας κατά τη δεκαετία της κρίσης, «έσπρωξε» την εταιρεία – όπως και εκατοντάδες άλλες – στις αγορές του εξωτερικού, ανοίγοντας δρόμους που πρωτύτερα αρκετές εξ αυτών δεν ήξεραν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, στο βαθμό που τα κατάφεραν. Μέσω αυτού του ανοίγματος, η εταιρεία εντός της δεκαετίας της κρίσης, σχεδόν διπλασίασε το μέγεθός της.

Στο εξωτερικό ελέγχει το 52% στην Greek Aluminium Industry στη Bουλγαρία και στην Elvial Romania Alumium Systems στη Pουμανία, ενώ ταυτόχρονα έχει και έντονη δραστηριότητα στις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας και σε όλη την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Η νέα μεγάλη επένδυση - Οι εγκαταστάσεις της ELVIAL στην Αττική

Όπως τονίζει στο Liberal το στέλεχος της ELVIAL κ. Γιώργος Καλογεράκης, η εταιρεία ολοκληρώνει τον προσεχή Σεπτέμβριο μεγάλη επένδυση στην Αττική, που αφορά τη δημιουργία των εγκαταστάσεων και το κέντρο επιχειρήσεων της εταιρείας στην πρωτεύουσα.

Πρόκειται για επένδυση που ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ, σε έκταση 13,5 στρεμμάτων στον Ασπρόπυργο, που θα αποτελέσει τη νέα βάση της εταιρείας στη Νότια Ελλάδα. Θα περιλαμβάνει ρομποτική αποθήκη 8.600 θέσεων, δυναμικότητας πάνω από 1.000 τόνους, ενώ όλα θα λαμβάνουν χώρα on line, από την αποθήκευση, τη φόρτωση, την πλήρη ιχνηλασιμότητα. Σκοπός είναι να εξυπηρετεί όλη τη νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Το 2ο κτήριο θα είναι μια έκθεση καινοτομίας ως προς τις υπηρεσίες που θα προβάλλονται ηλεκτρονικά και διαδραστικά, με προβολές των κατασκευών έως την τελική τους μορφή. Όπως τονίζει ο κ. Καλογεράκης, θα είναι ένα show room μοναδικό στην Ελλάδα, μια βιωματική εμπειρία για να βλέπει ο πελάτης ή ο αρχιτέκτονας τη φυσική προσέγγιση των κατασκευών σε όλη της την έκταση. Συνολικά δημιουργούνται υπερσύγχρονοι χώροι logistics, μεγάλος εκθεσιακός χώρος, χώρος συνεδρίου και τμημάτων υποστήριξης των συνεργατών.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογεράκη, η ELVIAL δεν έχει εμπορικό δίκτυο γιατί θέλει να φτάνει απευθείας στον πελάτη χωρίς μεσάζοντες, διαθέτοντας ιδιόκτητο στόλο φορτηγών και διανέμει τα προϊόντα της σε όλη την Ελλάδα.

Οι πρότυπες εγκαταστάσεις στο Κιλκίς και η νέα επένδυση

Οι νέες πρότυπες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ELVIAL S.A. βρίσκονται στο βιομηχανικό πάρκο Αγ. Παντελεήμονα Κιλκίς σε ιδιόκτητη έκταση 111,8 στρεμμάτων, όπου έχει ανεγερθεί το βιομηχανοστάσιο της, το οποίο λειτουργεί με σύγχρονα ρομποτικά συστήματα. Στην έδρα της στη Νέα Σάντα, σε ιδιόκτητη έκταση 20 στρεμμάτων διατηρεί γραφεία και αποθήκες.

Όπως τονίζει ο κ. Καλογεράκης, «ξεπέρασε τα 4 εκατ. ευρώ η επένδυση που έγινε στο Κιλκίς και αφορούσε μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής αλουμινίου με τη μέθοδο της ενσωμάτωσης – προανοδύωσης, μοναδική στην Ελλάδα και μόλις 5η σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναβαθμίζει το σύνολο των προϊόντων της εταιρείας και των λύσεων προς τους αρχιτέκτονες.

Οι νέες εγκαταστάσεις, αποτελούν υπόδειγμα προηγμένης τεχνολογικά βιομηχανίας παραγωγής και επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, όπου τα επίπεδα αυτοματισμού σε όλο το work flow – παραγωγή, επεξεργασία, διαχείριση, διακίνηση – είναι πρωτόγνωρα για τον κλάδο του αλουμινίου και διεθνώς.

Όλη η διαχείριση του όγκου των παραγγελιών γίνεται με ρομποτικά συστήματα. Το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η ευελιξία της, ήτοι το γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί ακόμα και την πιο μικρή παραγγελία, σε οποιοδήποτε χρώμα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η Elvial από την αρχή της λειτουργίας της, πιστοποιεί συστήματα, προϊόντα και παραγωγικές διαδικασίες σε αναγνωρισμένους φορείς, όπως ο οργανισμός TUV, το εργαστήριο Ιft Rosenheim, Πανεπιστημικά εργαστήρια κ.λπ.

Ξεπέρασε τα 82 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2019

Το 2019 η ELVIAL έκλεισε με κύκλο εργασιών 82 εκατ. ευρώ έναντι 74,5 εκατ. το 2018 και ακόμα μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση στην κερδοφορία της, σημειώνοντας κέρδη προ φόρων 7,2 εκατ. έναντι 5,2 εκατ. στη χρήση του 2018.

Ωστόσο, η κρίση του κορονοϊού άλλαξε τα δεδομένα του 2020, με αποτέλεσμα η αρχικά θετική εκκίνηση στο 2020 να χαθεί από τη μείωση των παραγγελιών το τελευταίο 5μηνο, ήτοι από το Μάρτιο και μετά.

Ιστορικό

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1990, από τον κ. Δημήτρη Τζίκα και τη σύζυγό του Μαρία Τζίκα, όταν η οικογένεια απέκτησε τις μετοχές της εταιρείας Αλουμίνια Βορείου Ελλάδος από την Εθνική Τράπεζα, την οποία μετονόμασε σε ELVIAL.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας κατάφερε μέσα σε τρεις δεκαετίες να δημιουργήσει μία από τις πιο ισχυρές και υγιείς βιομηχανίες αλουμινίου στην Ελλάδα. Πριν την ίδρυση της ELVIAL, o Δημήτρης Τζίκας εργάστηκε στην εταιρεία αλουμινίου, Almaco, αρχικά ως εργάτης, ενώ σταδιακά ανελίχθηκε σε τεχνικός διευθυντής. Κατόπιν, το 1988 μεταπήδησε στην Doral. Από τις θητείες του σ' αυτές τις δύο εταιρείες, έμαθε και τα δύο στάδια μεταποίησης του αλουμινίου, τη διέλαση και παραγωγή, αλλά και την κατασκευή, αποκτώντας το... DNA όλης της αγοράς του κλάδου του αλουμινίου.