ΕΚΤ: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να περιορίσουν την πρόσβαση στον δανεισμό

ΕΚΤ: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένεται να περιορίσουν την πρόσβαση στον δανεισμό

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης διατήρησαν μια σχετικά εύκολη πρόσβαση στον δανεισμό για τις επιχειρήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο με την υποστήριξη κρατικών εγγυήσεων, αλλά πιθανότατα θα κινηθούν προς αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού μέσα στο επόμενο τρίμηνο, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Με την κρίση που επέφερε η πανδημία να ακινητοποιεί το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας της Ευρωζώνης, οι επιχειρήσεις στράφηκαν στον τραπεζικό δανεισμό για να κρατηθούν στη ζωή και τα προγράμματα κρατικών εγγυήσεων προσέφεραν την απαραίτητη υποστήριξη στις τράπεζες ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν ρευστότητα.

«Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2020, αναμένεται οι τράπεζες να υιοθετήσουν πολύ πιο αυστηρά κριτήρια για τον δανεισμό σε επιχειρήσεις, πράγμα που συνδέεται με τη λήξη των προγραμμάτων κρατικών εγγυήσεων σε κάποιες μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης», αναφέρει η ΕΚΤ στην Έρευνα Τραπεζικών Χορηγήσεων.

Τα κριτήρια δανεισμού για την αγορά ακινήτων έγιναν πιο αυστηρά κατά το δεύτερο τρίμηνο και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και στο τρίτο, προσθέτει η ΕΚΤ, που βασίζεται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 144 τραπεζών από τις 5 έως τις 23 Ιουνίου.

Η τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών χορηγήσεων, βασικό στοιχείο των διαβουλεύσεων της ΕΚΤ έρχεται μόλις δύο μέρες πριν την σύσκεψη για την πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας όπου αναμένεται να αποφασιστεί η διατήρηση της χαλαρής πολιτικής που έχει ακολουθηθεί ως τώρα, χωρίς όμως να εγκριθούν επιπλέον μέτρα τόνωσης.