Εγγυήσεις στη Monte dei Paschi για έκδοση ομολόγων έδωσε η Ιταλία

Εγγυήσεις στη Monte dei Paschi για έκδοση ομολόγων έδωσε η Ιταλία

Εγγυήσεις στην υπό διάσωση τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, ώστε να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια, έδωσε το ιταλικό Δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

Οι εγγυήσεις καλύπτουν την έκδοση ομολόγων από την Monte dei Paschi, τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, και αναμένεται να αξιοποιηθούν άμεσα, καθώς το ίδρυμα ετοιμάζεται να εκδώσει τίτλους αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η τράπεζα δεν αναμένεται να πουλήσει τα εν λόγω ομόλογα στις αγορές, αλλά θα τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις σε συναλλαγές που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η ιταλική κυβέρνηση δημιούργησε ειδικό ταμείο 20 δισεκ. ευρώ για την υποστήριξη όλων των προβληματικών τραπεζών της χώρας, με πρώτο αποδέκτη την Monte dei Paschi.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η τοσκανική τράπεζα αντιμετωπίζει κεφαλαιακό κενό 8,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, από 5 δισεκ. που υπολογιζόταν αρχικά. Το ιταλικό κράτος αναμένεται να προσφέρει τα 6,5 δισεκ ευρώ.

Η διάσωση της Monte dei Paschi θα γίνει με βάση τους νέους κανόνες της ευρωζώνης, που προβλέπουν πως ορισμένοι μέτοχοι και ομολογιούχοι πρέπει να υποστούν «κούρεμα» προτού δοθούν κρατικά χρήματα.

Πριν λίγες ημέρες, άλλο ρεπορτάζ του Reuters ανέφερε πως η διάσωση της MPS θα τεθεί στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου, όμως δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά στην επίσημη αντζέντα της συνεδρίασης, που δημοσιεύτηκε χθες Τετάρτη.

Πηγή: skai.gr