ΕΕ: Σύντομα η επίσημη έγκριση του ΠΟΕ για τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

ΕΕ: Σύντομα η επίσημη έγκριση του ΠΟΕ για τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει την επόμενη εβδομάδα και επισήμως το «πράσινο φως» από τον ΠΟΕ για την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας 4 δις. δολαρίων στο πλαίσιο της διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών,  σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Ο ΠΟΕ εξέδωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα την απόφαση που δίνει στην Ε.Ε. το δικαίωμα να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα για τις επιδοτήσεις των ΗΠΑ στην Boeing, κάτι που απειλεί να επιτείνει τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κανονισμό του ΠΟΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ενημερώσει επισήμως το Όργανο Επίλυσης Διαφορών για την πρόθεσή της να επιβάλλει τους δασμούς. Η Ε.Ε. σκοπεύει να το κάνει στην επόμενη συνάντηση του Οργανισμού, στις 26 Οκτωβρίου.

Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Ε.Ε. θα επιβάλει αμέσως τους δασμούς, καθώς η Κομισιόν θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί και τις 27 κυβερνήσεις του μπλοκ.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για την απόφαση του ΠΟΕ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να «ανταποδώσει», σε περίπτωση που η Ε.Ε. προχωρήσει στην επιβολή δασμών.