EDF: Σε αναζήτηση νέου CEO μετά την ανακοίνωση επανεθνικοποίησης της

EDF: Σε αναζήτηση νέου CEO μετά την ανακοίνωση επανεθνικοποίησης της

Η EDF  και το γαλλικό κράτος θα ξεκινήσουν τη διαδικασία εύρεσης νέου διευθύνοντα συμβούλου για την εταιρεία κοινής ωφέλειας μια ημέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το σχέδιό της για πλήρη επανεθνικοποίηση της εταιρείας, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας την Πέμπτη.

«Το κράτος και ο Ζαν-Μπερνάρ Λεβί συμφώνησαν να ξεκινήσουν τη διαδικασία διαδοχής από τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο διαχειρίζεται το 84% του μεριδίου του κράτους στην EDF.

Η εταιρεία  επιβεβαίωσε την απόφαση, προσθέτοντας σε ξεχωριστή δήλωση ότι ο Λεβί, του οποίου η θητεία λήγει επίσημα το 2023, ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί νωρίτερα μόλις βρεθεί διάδοχος.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας ανακοίνωσε την Τετάρτη  την πλήρη εθνικοποίηση της EDF σε μια κίνηση που θα έδινε στην κυβέρνηση περισσότερο έλεγχο στην αναδιάρθρωση του φορτωμένου με χρέη ομίλου ενώ αντιμετωπίζει μια ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση. Επίσης, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού σε νέους πυρηνικούς σταθμούς στη Γαλλία και τη Βρετανία, καθώς και προβλήματα διάβρωσης σε ορισμένους από τους παλιούς αντιδραστήρες της.

Ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πολύ νωρίς για να τεθεί ένα τίμημα στην κίνηση για την απόκτηση του περίπου 15% των μετοχών της EDF που βρίσκονται τώρα υπό διαπραγμάτευση στην αγορά.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μετοχές της εταιρείας», δήλωσε ο Ατάλ στο France 2. Η αγορά των μετοχών που η κυβέρνηση δεν κατέχει ήδη στις τρέχουσες τιμές θα κόστιζε περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,09 δισεκατομμύρια δολάρια).

Χτες, οι μετοχές του γαλλικού ομίλου ηλεκτρικής ενέργειας EDF εκτινάχτηκαν, καταγράφοντας στο κλείσιμο άνοδο 14,53% και κλείσιμο στα 8,98 ευρώ, μετά την εξαγγελία πλήρους εθνικοποίησής του από τη Γαλλίδα πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν.