E. Αχτσιόγλου για 13ο και 14ο μισθό: Εξαρτάται από το «δημοσιονομικό περιθώριο»

E. Αχτσιόγλου για 13ο και 14ο μισθό: Εξαρτάται από το «δημοσιονομικό περιθώριο»

«Βρίσκεται στην ατζέντα της υλοποίησης» σημείωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου για τον 13ο και 14ο μισθό, ο οποίος έχει περικοπεί από το Δημόσιο, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί για το πότε, ενώ συνέδεσε την επαναφορά των δώρων, με τον δημοσιονομικό χώρο που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. 

«Αν πω κάτι, θα πουν ότι δεσμεύτηκα. Η αποκατάσταση είναι και παραμένει στο επίκεντρο αυτής της κυβέρνησης. Και κάνουμε βήματα σταθερά, όποτε έχουμε δημοσιονομικό περιθώριο. Δεν αποτελεί προεκλογική παροχή», τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1.

«Το νομοσχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή περιλαμβάνει μία ρύθμιση-τομή για τα εργασιακά στη χώρα. Προβλέπει ότι οι απολύσεις στο εξής θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες. Επομένως, μετά την ψήφιση του νόμου, κανείς δεν θα μπορεί να απολύεται, αν δεν συντρέχει βάσιμος λόγος, που θα πρέπει να αποδεικνύεται συγκεκριμένα» σημείωσε στη συνέχεια η υπουργός Εργασίας.

Όπως σημείωσε, «αν ένας εργαζόμενος προσφύγει στα δικαστήρια, θεωρώντας ότι δεν υπάρχει βάσιμος λόγος απόλυσης, θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι είχε σοβαρό λόγο, για να τον απολύσει. Εάν δεν μπορεί να το αποδείξει ο εργοδότης, τότε ο εργαζόμενος δικαιούται επαναπρόσληψη, μισθούς για όλο αυτό το διάστημα και αποζημίωση. Είναι μία πολύ μεγάλη τομή που θα γίνει αντιληπτή στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Με τη ρύθμιση αυτή, το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργατική προστασία γίνεται πράξη στη χώρα μας».

Για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο είναι έτοιμο, περιμένει τον προγραμματισμό της Βουλής και θα ψηφιστεί, μετά το Πάσχα. «Η ρύθμιση», συμπλήρωσε, είναι «πολύ σημαντική και θα προσφέρει τεράστια ανακούφιση, καθώς οι οφειλέτες στα ασφαλιστικά Ταμεία ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο. Το καινοτόμο στοιχείο της είναι ότι περιλαμβάνει, πέραν από το κούρεμα των προσαυξήσεων, κούρεμα και της βασικής οφειλής, κάτι που δεν υπήρχε σε προηγούμενες ρυθμίσεις».