ΔΝΤ: Ενισχυμένη βοήθεια 56,3 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

ΔΝΤ: Ενισχυμένη βοήθεια 56,3 δισ. δολαρίων για την Αργεντινή

Το συμβούλιο των διοικητών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε επισήμως ένα ενισχυμένο κατά 6,3, δισ. δολάρια πρόγραμμα βοήθειας προς την Αργεντινή, ώστε να σταθεροποιηθεί η τρίτη μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με το Reuters, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι το δάνειο που είχε εγκρίνει αρχικά τον περασμένο Ιούνιο αυξάνεται από τα 50 δισ. στα 56,3 δισ. δολάρια.

Έτσι, μετά την καταβολή μιας νέας δόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων, το ποσό που θα έχει ήδη καταβάλει το ΔΝΤ στην Αργεντινή θα ανέλθει στα 20,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Αργεντινή δήλωσε ότι η νέα συμφωνία θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και να αυξήσει τους φόρους περισσότερο για να φθάσει το στόχο του πρωτογενούς για δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, το οποίο προβλέπεται στο 2,7% του ΑΕΠ για το 2018 και να μηδενιστεί το 2019.

Η νομισματική κρίση που ξέσπασε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αργεντινή επιτάχυνε την άνοδο των τιμών. Από τον Ιανουάριο το πέσο έχει χάσει το 50% της αξίας του έναντι του δολαρίου, αυξάνοντας τον πληθωρισμό.

Η μείωση του ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να φτάσει το 2,6% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το οποίο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του. Εξάλλου η ύφεση αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, με μείωση του ΑΕΠ κατά 1,6%.

Ωστόσο το ΔΝΤ αναμένει «αύξηση 3,2% μεσοπρόθεσμα χάρη στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και στην επιστροφή της εμπιστοσύνης».