ΔΝΤ: Ελαφρώς υποτιμημένο το ευρώ

ΔΝΤ: Ελαφρώς υποτιμημένο το ευρώ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τη υποστηρικτική νομισματική πολιτική της, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ενόψει της έκθεσης που θα παρουσιάσει το Ταμείο στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ το ευρώ ως νόμισμα είναι ελαφρώς υποτιμημένο και θα πρέπει να ενισχυθεί η συναλλαγματική ισοτιμία του, όπως αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Το Ταμείο εκτιμά ακόμα ότι χώρες της ευρωζώνης με υψηλό χρέος όπως η Ιταλία πρέπει να δημιουργήσουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια εφαρμόζοντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, θα επαναλάβει το αίτημά του προς τη Γερμανία και άλλες πλεονασματικές χώρες της ευρωζώνης να αυξήσουν τις δαπάνες, σύμφωνα με το έγγραφο.

Το ΔΝΤ θα παρουσιάσει στους υπουργούς Οικονομικών την ετήσια έκθεσή του για τη ζώνη του ευρώ, σε συνεδρίαση την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά τα κύρια θέματα της έκθεσης έχουν ήδη συζητηθεί με τους εκπροσώπους της ευρωζώνης αυτή την εβδομάδα.