8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Διόρθωση αυθαιρέτων και τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα - Οδηγίες

Διόρθωση αυθαιρέτων και τετραγωνικών χωρίς πρόστιμα - Οδηγίες

Απαλλάσσονται από πρόστιμα, ακόμα και με αναδρομική ισχύ, η διόρθωση για αυθαίρετα και η λανθασμένη υποβολή τετραγωνικών στους δήμους, σύμφωνα με άρθρο που εντάχθηκε στο σχετικό νομοσχέδιο από τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, με την ΠΟΜΙΔΑ να χαρακτηρίζει την ρύθμιση του ΥΠΕΣ ως λυτρωτική.

Μάλιστα, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελούσε πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία αναφέρει σχετικά πως «δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων».

Με βάση αυτή τη νέα ρύθμιση εκτιμάται πως τα έσοδα των ΟΤΑ θα σημειώσουν σημαντική αύξηση. 

Οι οδηγίες της ΠΟΜΙΔΑ για ρύθμιση εμβαδών και αυθαιρέτων

Επισημαίνεται από την ΠΟΜΙΔΑ ότι η εν λόγω ρύθμιση συμπεριλαμβάνει κάθε είδους φόρους, τέλη και εισφορές προς τους Δήμους της χώρας, όπως τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, αφορώντας σε κάθε είδους ακίνητα, δηλαδή κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς χώρους, καθώς και ακάλυπτους, αλλά και νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

Στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ επίσης αναφέρεται πως «Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, ενώ η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1/1/2020, όποτε και αν δηλωθούν. Αυτό πρέπει να το επικοινωνήσουν όλοι οι Δήμοι, σε όλη τη χώρα, γιατί θα αυξήσει άμεσα τις εισπράξεις τους μέσω ΔΕΗ κλπ. παρόχων».

Τι ορίζει το άρθρο που αλλάζει την εικόνα:

«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α'' βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31/3/2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης. Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1/1/2020.».

Ο εντοπισμός των δηλωμένων εμβαδών

Η ΠΟΜΙΔΑ απευθύνει έκκληση προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανά την επικράτεια, και ιδιαίτερα όσους έχουν προβεί σε τακτοποίηση αυθαιρέτων, «να σπεύσουν να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή ρύθμιση, να ελέγξουν μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος τα δηλωμένα εμβαδά των ακινήτων τους και να προβούν στις τυχόν απαιτούμενες διορθωτικές δηλώσεις στους οικείους Δήμους».

Η ΠΟΜΙΔΑ επίσης υπενθυμίζει ότι «στις 31/12/2019 λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, για την οποία δεν έχει προς το παρόν ανακοινωθεί κάποια παράτασή της, όπως έχει ζητηθεί από τον αρμόδιο Υπουργό».

Ένα επιπλέον αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ είναι να επανέλθει νομοθετικά η προϊσχύσασα πενταετής παραγραφή και στις οφειλές προς τους Δήμους, όπως νομοθετήθηκε προχθές για τις αξιώσεις του Δημοσίου μέσω του νέου νέου φορολογικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή.